15 152 нови случая на заразени с коронавирус лица са регистрирани в Китай, съобщи днес на пресконференция представителят на китайските здравни власти Ми Фен, цитиран от РИА Новости. 

На 12 февруари в Китай бяха потвърдени 15 152 нови случая на хора, заразени с коронавирус, като състоянието на 174 от тях е тежко. През изминалото денонощие са починали 254 души, а 1171 са били излекувани, посочи Ми Фен. 

Той уточни, че информацията за новите случаи на заразени с вируса е получена от 31 провинции в страната. 

Държавите от Европейския съюз ще обсъдят в четвъртък начините за засилване на сътрудничеството в опит да се справят със заплахата, която представлява коронавирусът, който уби над 1100 души в Китай и се разпространи в няколко държави-членки на ЕС, съобщи АФП.

Плановете са включени в текст, изготвен в Брюксел в навечерието на срещата на министрите на здравеопазването на ЕС, на която ще бъдат обсъдени мерки за спиране на разпространението на вируса.

"Ефективността на националните мерки, предприети на границите на ЕС и пунктовете за влизане за защита на общественото здраве може да бъде допълнително повишена" чрез засилване на координацията между държавите-членки и Комисията на ЕС, се казва в проекта на текста, получен от АФП.

Членовете на ЕС трябва да „действат заедно“ в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО), по-специално „относно надзора, оценката на риска, управлението на риска и противодействието“ срещу смъртоносния вирус.
Проектът на изявление подчертава важността на споделянето на информация „по пропорционален и подходящ начин“ за „лица с повишен риск от пренасяне на вируса 2019-nCoV“, като същевременно се гарантира свободното движение в рамките на Европейския съюз. Това включва „информация за международни пътници, пристигащи или преминаващи транзитно през засегнатите райони“ и гарантиране, че такива лица са „възможни за проследяване“, се казва в проекта на текст.

Случаи на новия коронавирус са установени в осем държави от ЕС, като най-голям брой са в Германия – 14.

Изявлението на ЕС също призова разпространението на актуална информация за вируса, за да се противодейства на „дезинформация и дезинформация“, която може да доведе до дискриминация.

Представител на СЗО също ще присъства на срещата, която ще започне в 11 часа сутринта българско време в четвъртък.

Кметът на най-големия китайски град Шанхай Ин Юн е бил назначен за нов секретар на структурата на управляващата партия в Хубей.
От провинция Хубей и нейния главен административен град Ухан тръгна заразата с новия коронавирус, който за около 45 дни отне живота на най-малко 1355 души в Китай.

Заразените са близо 60 000 души.