Ако миналата нощ пловдивчани, живеещи на основните булеварди, са успели да спят и то на отворен прозорец, "вината" е на полицията. Обичайните шумове от форсирани двигатели, свирещи гуми, клаксони, ръмжене на мотори , превърнали се в звуков фон на летните нощи, липсваха. Причината са адекватните мерки, които пловдивската полиция предприе, за да сложи край на безобразията. 

Три патрулни коли бяха разположени снощи на "Асеновградско шосе" в отсечката между  бензиностанцията на "Лукойл" и надлеза на входа награда. Полицейски автомобил имаше край паркинга на "Кауфланд" в ЖР "Тракия", който е сборен пункт на дрифтърите. Патрули имаше също на булевардите"България", "Шести септември", "Цариградско шосе" и "Санкт Петербург". Респектирани от масираното полицейско присъствие, "състезателите" прибраха колите в гаражите. 

Акцията през последните пет дни е в рамките на активните мерки за осигуряване безопасността на движението в Пловдив и региона. От 10 до 14 август, основно във времевите интервали между 22.00 ч. и 2.00 ч., общият контрол по Закона за движение по пътищата е осъществен от екипи на сектори „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“. Акцентът е поставен на всички проблемни точки в областния град – най-вече големи булеварди и възлови кръстовища, за които е постъпвала информация за нерегламентирани автомобилни състезания или нарушения от водачи на мотоциклети. Снощи, след получени общо 6 сигнала на тел. 112 и предприети незабавни действия, полицейските служители предотвратили автомобилни гонки в жк „Тракия“ и на бул. „Свобода“.

Проверени са 34 моторни превозни средства, спрямо 15 водачи е взето административно отношение за нарушения на ЗДвП. Спрян от движение е лек автомобил „БМВ“ и е съставен акт на 21-годишния му шофьор, който нарушил скоростния режим в събота вечер на Асеновградско шосе, преминавайки с над 170 км/ч.

Във вторник срещу сряда, в района на бензиностанция на същия път били установени 16 мотористи, на  шестима от които са издадени глоби с фишове.  В рамките на акцията на четирима шофьори са отнети свидетелствата за правоуправление, заради незаплатени в срок наказателни постановления.

Продължават ежедневните действия на служителите от ОДМВР – Пловдив за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и недопускане на тежки катастрофи.  В изпълнение на планираните мерки са предприети и съвместни инспекции с представители на ТДНАП и ДАИ на учебните центрове за обучение на водачи на МПС.

По нареждане на новия директор ст. комисар Йордан Рогачев засиленото полицейско присъствие ще продължи и през следващите седмици. "Гражданите са абсолютно прави да недоволстват. Тези практики трябва да спрат. Те са изключително опасни, както за участниците в тези гонки, така и за другите участници в движението - водачи и пешеходци. Шумът също е изключително неприятен. Но това няма да продължи, ще вземем необходимите мерки. Очаквам адекватни реакции и от всички началници на районни управления, на чиято територия се правят нерегламентирани състезания" бе категоричен директорът. 

При снощната операция в ЖР"Тракия" е задържан дрифтър, който изпробвал възможностите на беемвето си. 

Около 23.10 часа снощи автопатрул на Пето РУ забелязал на кръстовище между бул. “Освобождение” и ул. “Бранимир Велешки” лек автомобил “БМВ” да извършва обратен завой с несъобразена скорост и по начин, създаващ предпоставка за пътен инцидент. Колата била шофирана от 18-годишен. Пристигналият на място екип на сектор “Пътна полиция” установил, че младежът не е ползвал предпазен колан и не може да представи контролен талон към свидетелството си за правоуправление. За констатираните нарушения му е съставен акт по Закона за движение по пътищата. 

Участъците, в които най- често се "дърпат" любителите на високите скорости са бул. "Освобождение" в ЖР "Тракия" , Асеновградско шосе, бул. "България", "Шести септември" и "Санкт Петербург". Какво се случва вечер по тези пътни артерии можете да видите в следващия репортаж:

Бързи и яростни, но не в кината, а на Асеновградско шосе! Близо 200 души гледаха поредната незаконна гонкаЩе вземем всички необходими мерки, за да прекратим тези опасни практики, гарантира новият директор на полицията в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

TrafficNews продължава да следи темата!