Жителите на някои от районите на Нагорни Карабах се изнасят от домовете си. Някои от тях дори палят домовете, в които до преди часове са живели. Това се случва, след като стана ясно, че Азербайджан ще задържи завзетите райони по време на конфликта с Армения. 

Припомняме, че преди няколко дни двете държави подписаха примирие с посредничеството на Русия. Според мирния договор, в  територията на непризнатата Нагорно-карабахска република вече няма да влизат районите, отвоювани от Азербайджан тази година. Сред тях е стратегическият и символно важен в историческо и културно отношение и за двете страни град Шуши/Шуша (на арменски и азерски). Армения трябва да освободи и върне на Азербайджан всички територии, които не са в състава на Нагорно-Карабахската автономна област през съветско време, овладени през 90-те години на миналия век.

Азербайджански бежанци ще могат да се върнат в Нагорни Карабах, след като азерското малцинство напусна територията през 90-те. Процесът ще стане с участието на ООН. Руски войски ще останат в района, за да гарантират мира. 

Споразумението предизвика гневни реакции в Армения. Демонстранти дори нападнаха председателя на парламента и опустошиха кабинета на премиера.

Премиерът на Армения след подписаното споразумение: Не е победа, но не е и поражениеРуски войски остават 5 години в Нагорни Карабах като гарант за мира в района