Руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно споразумение относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, съобщава ТАСС.

„Подписано е споразумение от президента на Азербайджанската република Илхам Алиев, министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян и президента на Руската федерация Владимир Путин, за пълно прекратяване на огъня и всички военни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах”, казва той.

Руският президент от своя страна заяви, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции.

„Въоръжените сили на Република Азербайджан и Република Армения ще се спрат на заетите от тях позиции, по протежение на линията на съприкосновението в Нагорни Карабах и по протежение на коридора, съединяващ Нагорни Карабах с Република Армения, ще бъдат разположен руски миротворчески контингент”, заяви Путин във връзка със споразумението, подписано с Алиев и Пашинян.

Русия е изпратила с военно-транспортни самолети Ил-76 почти 2000 миротворци 470 единици бойна техника в Нагорни Карабах, заяви руското министерство на отбраната.

"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. (23:00 ч. вчера българско време). Текстът на вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин", заяви Пашинян. "Това не е победа, но не е и поражение, ако не признаваме себе си за загубили. Ние никога няма да се признаем за загубили", написа още премиерът във "Фейсбук".

В последвало обръщение Пашинян обясни, че е взел тежкото решение след неколкократни молби на военни. "Армията продължително твърдеше, че е необходимо" и че "има определени проблеми, за чието решение или няма перспектива, или ресурсите са изчерпани". По думите му продължаването на конфликта значително би навредило на боеспособността на страната.

"Какво ще кажеш сега, Пашинян? Карабах е наш!", заяви азербайджанският държавен глава Илхам Алиев.

Какво гласиспоразумението:

- Армения и Азербайджан спират бойните действия на заетите в последния месец позиции.

- Управляваната от етнически арменци и непризната от никого Нагорно-Карабахска република няма да спре да съществува, но не се уточнява с каква легитимност. Според Алиев Баку е предлагал възможността за автономия, но настояването от другата страна било за независимост.

В територията на НКР вече няма да влизат районите, отвоювани от Азербайджан тази година. Сред тях е стратегическият и символно важен в историческо и културно отношение и за двете страни град Шуши/Шуша (на арменски и азерски), овладян преди дни. Степанакерт остава под арменски контрол и ще е свързан с Армения през Лачинския коридор, водещ от Нагорни Карабах, през Азербайджан към арменска територия.

- Армения освобождава и връща на Азербайджан всички територии, които не са в състава на Нагорно-Карабахската автономна област през съветско време, овладени през 90-те години на миналия век. Арменски сили контролираха обширни земи около анклава и така Азербайджан смяташе за окупирана една пета от територията си.

- Руските сили (1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 единици автомобилна и специална техника) се изпращат на линията на съприкосновението и по протежение на коридора между Нагорни Карабах и Армения (голяма част от който бе овладяна от Азербайджан), свързващ Армения и Степанакерт. Те остават в Нагорни Карабах пет години. Срокът ще бъде продължен автоматично, ако ако Баку и Ереван "не са против", каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

В миротворческите усилия обаче ще участва и Турция. "Център за миротворчески сили" ще включва екипи от Анкара като главен съюзник на Азербайджан. Путин заяви миналата седмица, че иска Турция да е част от мирния процес, без да навлиза в подробности.

- Азербайджански бежанци ще могат да се върнат в Нагорни Карабах, след като азерското малцинство напусна територията през 90-те. Процесът ще стане с участието на ООН.