Най-голямата нискотарифна компания в Централна и Източна Европа Wizz Air бележи регистрира огромни загуби заради пандемията от коронавирус. През месец март превозвачът е осъществил едва 34% от полетите, в сравнение със същия период миналата година. Към момента Wizz Air реализира около 3% от капацитета, който е имала преди епидемията от COVID-19, съобщиха от авиокомпанията.

Загубите за месец април ще бъдат от порядъка на 70-80 милиона евро, като се очакват такима и през месец май. В резултат от ръководството очакват да отчете нетна печалба от 270-280 милиона евро за 2020-а година. 

"Бяха предприети редица допълнителни мерки за осигуряване на ликвидност, с оглед смекчаване на финансовите последствия от  COVID-19. Wizz Air разработва съвместно с доставчиците мерки за намаляване на договорените ставки и подобряване на условията за плащане", пишат още от компанията.  

Въпреки усилията обаче, компанията ще намали работните места с 19%. Очаква се да бъдат освободени 1 000 работници. Други ще бъдат пуснати в отпуск, поради намаляването на броя на полетите. Заплатите на изпълнителния директор и членовете на Борда на директорите ще бъдат намалени до края на годината с 22 %, а тези на пилотите, стюардите и офис служителите - с 14%. 

"Компанията може да се похвали с много добра ликвидност - около 1.5 билиона евро, към настоящия момент, което я прави една от най-силните в индустрията", изтъква се в съобщението. От избухването на пандемията насам са осъществени репатриращи полети за граждани в чужбина, съвместно с правителства от Европа, Централна Азия, Северна Африка и Северна Америка, както и полети между Китай и Унгария, с цел доставка на медицински стоки. Освен това, операциите в Абу Даби се осъществяват, съгласно първоначално зададения график, увериха още от компанията.