Регулаторите призовават Credit Suisse Group да сключи сделка с швейцарския си конкурент UBS, след като изпадналата в криза банка започна важен за бъдещето ѝ уикенд, докато някои конкуренти станаха предпазливи в отношенията си с нея , предава Ройтерс.

Главният финансов директор на Credit Suisse Диксит Джоши и неговите екипи днес и утре ще проведат срещи, на които ще се направи оценка на стратегическите сценарии за банката, обявиха в петък източници на информационната агенция, запознати с въпроса.

167-годишната банка е най-голямото име, вплетено в пазарните драми, отприщени от колапса на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank през последната седмица. Случващото се принуди Credit Suisse да използва 54 млрд. долара финансиране от централната банка.

След бурни колебания на цената на акциите на банката банката тази седмица, Credit Suisse загуби една четвърт от пазарната си стойност до петък вечерта.

За да преодолеят кризата, швейцарските регулатори насърчават UBS и Credit Suisse да се слеят, но нито една от двете не иска да го направи, споделя източник. По думите му регулаторите нямат властта да наложат сливането.

Източник на Bloomberg обаче твърди, че UBS иска от швейцарското правителство да осигури предпазен механизъм за покриване на бъдещи рискове, ако придобие Credit Suisse. И двете банки са отказали да коментират. Швейцарското финансово министерство също не пожелало, допълвайки, че правителството „не коментира слухове“.

След фалита на втора американска банка: Може ли да бъде повлечена банковата система в Европа?Още една финансова институция пред крах

Очаква се бордовете на UBS и Credit Suisse да се срещнат отделно през уикенда, писа Financial Times.

Същевременно американският инвестиционен гигант BlackRock отрече отделна информация във FT, че участва в конкурентна оферта за цялата или части от швейцарската банка.

Credit Suisse отказва да коментира всяка потенциална сделка. UBS също не е пожелала да коментира въпроса.

Настроенията в Швейцария, отдавна смятана за символ на банковата стабилност, не са толкова добри, докато директорите се борят за бъдещето на най-големите кредитори в страната.

„Банки в постоянен стрес“, гласи заглавие на първа страница на вестник Neue Zuercher Zeitung. 

Както американските, така и европейските банкови ръководители и регулатори предприеха извънредни мерки за укрепване на индустрията, за да се опитат да възстановят доверието към финансовата система. Администрацията на Байдън предприе мерки за защита на потребителските депозити, докато Швейцарската централна банка отпусна милиарди на Credit Suisse, за да стабилизира нестабилния си баланс.

UBS е под натиск от швейцарските власти да извърши поглъщане на своя местен конкурент, за да овладее кризата, коментират близки до компанията. Планът може да предвижда швейцарското правителство да предложи гаранция срещу свързаните рискове, докато швейцарският бизнес на Credit Suisse може да бъде отделен.