Щатските регулатори затвориха базираната в Ню Йорк банка Signature Bank в неделя, а опасенията за сериозен удар по банковата система и в Европа стават все по-големи.

Това е третият най-голям фалит в банковата история на САЩ, два дни след като властите затвориха Silicon Valley Bank, съобщи Ройтерс. Два дни по-рано крипто банката Silvergate също обяви, че прекратява операциите си и минава в доброволна ликвидация.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) пое контрола върху Signature, която имаше 110,36 милиарда долара активи и 88,59 долара депозити в края на миналата година, според Министерството на финансовите услуги на щата Ню Йорк.

Всички вложители на Signature Bank и Silicon Valley Bank ще бъдат компенсирани и „никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца“, казаха в съвместно изявление Министерството на финансите на САЩ и други банкови регулатори.

Затварянето на Signature последва фалита на Silicon Valley Bank в петък, вторият по големина в историята на САЩ след Washington Mutual, която се срина по време на финансовата криза от 2008 г.

Инвеститорите бяха обезпокоени от скоростта, с която банката SVB, 16-ият по големина кредитор в САЩ, беше съборена от тегления от клиенти. Епизодът миналата седмица срина с повече от 100 милиарда долара пазарната стойност на американските банки, което накара правителствените служители да предприемат бързи действия през уикенда, за да се опитат да възстановят доверието във финансовата система.

Банковите регулатори във Великобритания и Канада съобщиха, че вече са поели контрол над клоновете на SVB за да ограничат кризата.

First Republic получава 70 млрд. долара помощ

Четвърта американска банка, засегната от кризата, First Republic Bank заяви, че е подкрепила финансите си с допълнително финансиране от Федералния резерв и JPMorgan.

Новото финансиране дава на банката, която беше под натиск след колапса на SVB  миналата седмица, 70 милиарда долара неизползвана ликвидност. Това не включва пари, които First Republic има право да взема назаем чрез нов механизъм за заеми, предназначен да помогне на банките да посрещнат тегленията.

Въпреки, че депозитите на банката са насочени повече към по-богати хора, отколкото тези на SVB, много от депозитите ѝ са незастраховани. Повече от 140 милиарда долара от нейните депозити са в сметки, които надхвърлят лимита за федерално застраховане на депозити.

Последствия за банковата система в Европа

Фалирането на двете американски банки - Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, няма да се отрази на европейската банкова система. Това увери финансовият журналист Петър Илиев, който беше гост в студиото на Нова. 

„Конкретните банки са регионални за САЩ. Не са големи. Когато става въпрос за малка банка, големите нямат проблемни вземания от нея. Сериозната финансова криза през 2008 г. стана, защото фалираха две големи национални банки, които финансираха ипотечните кредити в Щатите”, обясни Петър Илиев. И допълни, че двата фалита са по различни процедури.

„Когато една банка има неразрешими проблеми, голяма част от активите й са работещи. Тоест, те се погасяват, има приходи по тях, но не са достатъчни, за да се отреагира на ликвидния натиск. Всичките й задължения се отделят в мостова банка, която извършва нормално операциите. Но собствениците на въпросната преструктурирана банка са я загубили завинаги. Тази мостова банка е под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете”, обясни Илиев. По думите му в момента има спекулации, че в SVB депозити за обща сума от 25 млрд. долара няма да бъдат покрити.

Една от причините за фалита е рязкото вдигане на лихвените проценти заради борбата с инфлацията, смята финансовият журналист.

„Това касае най-вече американската SVB, защото нейният профил бе да финансира стартъпи. Това е изключително рискова инвестиция”, поясни Илиев. И заключи, че подобни фалити в САЩ са нещо нормално.

Последствия за вложителите в САЩ

Въпреки фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank, повечето клиенти на банките не трябва да се тревожат за депозитите си, казват експерти.

Стандартното покритие от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите е $250 000 на вложител, на банка, за всяка категория собственост.

По-големите рискове за инвеститорите може да е преместването на сметките, но съветниците предупреждават клиентите да не правят емоционални парични движения.

След два фалита на банки и драматични действия от страна на регулаторите в САЩ за защита на вложителите, финансовите съветници имат послание към потребителите: "Не се паникьосвайте."

Правителството на САЩ одобри в неделя планове за защита на вложителите и финансовите институции, засегнати от колапса на Silicon Valley Bank в петък. В резултат на това потребителите ще имат пълен достъп до средстваси в SVB и в Signature Bank, която също бе затворена от регулаторите в неделя. 

Федералният резерв също така създава програма за срочно финансиране на банките, за да защити институциите, засегнати от нестабилността, предизвикана от фалита на SVB.

Докато фючърсите първоначално скочиха в неделя вечерта след съобщението от регулаторите, банковите акции паднаха с отварянето на пазара в понеделник.

„Всеки американец трябва да се чувства уверен, че депозитите му ще бъдат там, ако и когато имат нужда от тях“, каза президентът Джо Байдън в понеделник в обръщение, целящо да облекчи страховете за банковата система на САЩ.