Британското правителство направи първа важна стъпка за пускане на ваксината AstraZeneca, съобщава CNN.

Тя ще бъде оценка от британския здравен регулаторен орган. Британско-шведският производител на лекарства разработва ваксината съвместно с Оксфордския университет.

Ако получи регулаторно одобрение, Великобритания ще бъде една от първите страни в света, която ще получи ваксината от производителя. 

AstraZeneca очаква да има до 4 милиона дози, готови за Великобритания до края на годината и още с още 40 милиона до края на март.

Новината пристигна в критичен момент за компанията, която търпи много критики, че ваксината, която се разработва не е ефективна и има странични ефекти. 

В понеделник AstraZeneca обяви, че нейната ваксина е показала средна ефективност от 70% при мащабни проучвания.

При проучване на първа група от 2741 участници ваксината е повлияла успешно на 90%, но при втората група от 8895 процентът е бил само 62%. Затова и от компанията обявиха, че ефективността е средно около 70%.

Но някои учени попитаха защо компанията ще докладва за обобщен резултат от две различни проучвания, тъй като се отклонява от стандартните отчети за клиничните изпитвания.

И в дните след съобщението на AstraZeneca се появи друг момент на объркване: грешка в лабораторията беше причината някои доброволци да получат по-малка доза. 

Впоследствие се разбра, че първата група е мила по-млада и не е било никой над 55 години. 

Това може потенциално да повлияе на силата на констатациите на AstraZeneca, като се има предвид, че младите хора обикновено предизвикват по-силен имунен отговор на ваксини.

„Безопасността на обществеността винаги ще бъде на първо място. Нашата роля е да работим по най-високите стандарти и безопасността е нашата дума за наблюдение “, заяви д-р Джун Рейн, която е изпълнителен директор на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти във Великобритания.