След тричасови речи и противоречиви информации митингът на българските и румънските превозвачи на площад "Люксембург" в Брюксел завърши с дунавско хоро. Веят се трибагреници и се скандира "Победа". Еуфорията обаче не е споделена от част от шефовете на фирми, долетяли до белгийската столица заедно с шофьорите си. Според тях още е много рано да се каже дали се е разминал най-лошият сценарий за родните превозвачи. Макар и да беше видимо въодушевен, министърът на транспорта Росен Желязков също показа, че е наясно, че битката тепърва предстои. 

"България ще настоява промените в условията за работа на международните превозвачи да не бъдат гласувани в пленарната зала на Европейския парламент", заяви пред протестиращите шофьори Желязков. Той присъства днес на заседанието на комисията на ЕП по транспорт, която подкрепи само един от трите доклада, свързани с подготвяните промени.

"Стига с подобни категории "Победа" или "Загуба". Предложенията са направени в три доклада. Два от тях - за командироването на шофьорите и за почивката им в кабините, бяха отхвърлени. Тоест те не са приети", обясни Желязков.
И подчерта, че третият доклад, който засяга връщането на камионите на всяка четвърта седмица няма правно основание да влезе в пленарна зала.  "Това означава, че ще изискаме от политическите групи пакетът да не влиза за разглеждане в ЕП. Към момента, заради ситуацията, която се е създала и която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в цялост, няма решение на координаторите. Затова нека да изчакаме, за да бъдем сигурни кои да бъдат следващите стъпки", продължи Желязков.

Министърът поясни, че единственото подкрепено от парламентарната комисия днес предложение за връщането на камионите на три седмици в държавата, където е установена фирмата собственик, е било отхвърлено по-рано от Съвета на ЕС, който е страна в преговорите. "Изправени сме пред абсурд - Съветът отменя връщането на камиона, а комисията (по транспорт) предлага на ЕП връщането на камиона", коментира Желязков.

Министърът съобщи, че представители на Европейската комисия, третата страна в преговорите, са го уверили, че няма да подкрепят връщането на камионите на три седмици в държавата, където са регистрирани. "Независимо, че не сме напълнили площада, вашият глас се чува в залата", обърна се Желязков към превозвачите.

 Преди началото на заседанието пред ЕП в Брюксел днес се събраха стотици шофьори от България, Румъния и Полша, които протестираха срещу опитите условията на техния труд да бъдат променени. Протестът бе подкрепен от български евродепутати от всички групи, включително и от лидера на ПЕС Сергей Станишев, а в залата на заседанието присъства министърът на транспорта Росен Желязков.

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.