Европейският парламент одобри на първо четене и трите промени в пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи и правителството ни. Гласувани бяха три законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване, за което настояваха нашите евродепутати.

Според одобрените текстове, шофьорите трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в България, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.

Първоначално започна гласуване една по една на внесените 1300 поправки, но след като се стигна до 263 номер заместник председателят от Германия Райнер Виланд, който водеше заседанието, предложи на депутатите да решат дали да се продължи по същия начин, или да се премине към блоково гласуване, в което поправките от едни и същи вносители са групирани. До момента всички поправки паднаха поради отрицателен вот на 2/3 от гласувалите.

Сега пакетът „Мобилност“ отива в Съвета на ЕС, където трябва да бъде одобрен от министрите на транспорта на държавите членки. Ако там възникнат възражения, които пречат да бъде гласуван, ще бъде върнат на Европарламента и ще започнат преговори между двете институции до постигане на съгласие.

Българските евродепутати вече заявиха, че ще се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на ЕП. "Докато има шанс, ще се опитаме да обърнем мача", заявиха нашите представители в европарламента.

Той стигна до пленарна зала, след като бе връщан няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест срещу него два пъти – в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург.

Малко преди  гласуването в европарламента родни превозвачи запалиха в Пловдив тир в последен опит да повлияят на решението. "Днес палим камион, утре палим себе си", заявиха събралите се шофьори.

ТИР избухна в пламъци в Пловдив! Над 200 души протестират НА ЖИВОПревозвачите: "ЕС, не убивай транспорта в България!"