Евродепутати докараха до ярост българските и румънски превозвачи, които в момента протестират на площад "Люксембург" в Брюксел. Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли поискания от България компромисен вариант за пакета „Мобилност”.

Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Те настояват да бъдат изключени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници. Според превозвачите мерките в пакета „Макрон“ засягат най-много страните от периферията на ЕС, а като България поради географското си положение е най-потърпевша. Към протеста се присъединиха освен румънски превозвачи и представители на полски, унгарски, литовски професионални сдружения, които подкрепят исканията им. Близо до протеста са разположени 10 тежкотоварни автомобила, толкова бяха разрешени от белгийските власти, съобщава Канал 3.

Въпреки исканията евродепутатите приеха, че транспортното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел. 

В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, са депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП - Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев, Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев. 

"Получи се най-лошият вариант, но все пак членовете на комисията са само 40 към общо 700 евродепутати и нещата могат да претърпят обрат", коментира Светослав Малинов. Според него сега битката ще бъде да се отложи гласуването в пленарна зала на пакета "Мобилност". 

"Червената линия, която не може да бъде премината, е безумното задължение да се връщат машините и шофьорите в България. Това са свободни хора. Откъде накъде ще карат един човек на всеки 4 седмици да си бъде вкъщи. Това си е принуждаване. Западните държави се опитват да фалират бизнеса и да превърнат хиляди български семейства в емигранти”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

Новината за решението на комисията по транспорт в европарламента беше посрещната с бурни освирквания от шофьорите и закани да не си тръгнат от Брюксел.