Беларуският лидер Александър Лукашенко не трябва да бъде признаван за президент след изтичане на мандата му, се казва в приета днес резолюция на Европейския парламент. В нея се призовава на Лукашенко да бъдат наложени икономически санкции, предаде БТА.

С голямо мнозинство в подкрепа на продемократичните протести в Беларус, евродепутатите гласуваха с 574 гласа "за", при 37 "против" и 82 въздържали се, за отхвърляне на официалните резултати от президентските избори на 9 август, за които Западът казва, че са били фалшифицирани.

ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всякакво сътрудничество с режима на Лукашенко, каза Петрас Аустревичус - литовски евродепутат центрист, който оглавява парламентарните усилия за натиск срещу най-висшите длъжностни лица в Беларус.

Макар гласуването в Европарламента да не е правно обвързващо, то има политическа тежест и може да се отрази върху инвестициите на ЕС в Беларус и върху финансовата подкрепа чрез грантове.

След като мандатът на настоящия лидер Александър Лукашенко изтече на 5 ноември, парламентът няма повече да го признава за президент на страната, обявиха от Европарламента в изявление.