Екатерина Захариева става еврокомисар на стартъпи, научни изследвания и иновациите. 

Това обяви Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург след седмици на отлагане, задкулисни договорки и изненадващи трусове във високите структури на ЕС.

България бе спрягана и за ресор "Кохезия и реформи", но той бе поверен на италианеца Рафаеле Фито, който става изпълнителен вицепрезидент за сближаване и реформи. Французинът Стефан Сежурне, който бе издигнат едва вчера, също получава ръководен пост - изпълнителен вицепрезидент за просперитет и стратегия в индустриите.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи цялата структура и състав на 26-те еврокомисари за следващия си мандат пред ръководството на Европейския парламент. Като лидер на институция, която усилено защитава равенството между половете, за новия си състав тя си бе поставила трудната задача да постигне баланс между пол, принадлежност на политическа партия и география. Тя не успя да постигне равенството между половете: 40% от еврокомисарите са жени срещу 60% мъже. Тя подчерта, че в началото, когато страните членки са излъчили кандидатите си процентовото съотношение е било много по-нечестно - 22% за жените за 78% мъже.

Преди да поеме официално ресора обаче Захариева трябва да премине през дълго и задълбочено препитване от членовете на ресорната комисия в ЕП. Тяхна е думата дали кандидатът е достатъчно компетентен, за да получи ресор в ЕК. Очаква се всички интервюта на кандидати за еврокомисари да приключат около началото на ноември, а от декември новата комисия да започне да функционира.

В миналото български кандидат за еврокомисар се е провалял на тази финална стъпка. В началото на 2010 г. министърката на външните работи Румяна Желева не успя да отговори на въпросите на ЕП относно нейната делова биография. По-късно София смени кандидата си за еврокомисар с Кристалина Георгиева. Тогава тя пое поста и получи ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". В досегашния състав на ЕК за този портфейл отговаряше Янез Ленарчич - еврокомисар на Словения.