Чешкото правителство одобри нов строг пакет от мерки, предназначен да ограничи разпространението на коронавируса. Сред тях - затварянето на голяма част от магазините и забрана за свободното движение на хора. По-строгите правила влизат в сила на следващия ден - 22 октомври - и ще продължат до края на извънредното положение на 3 ноември. Мерките бяха обявени днес в поредица от туитове на здравния министър Роман Примула.

От 6:00 сутринта в четвъртък сутринта само магазини с основен асортимент ще останат отворени. Това включва магазини за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, магазини за очила, вестници, градинарски магазини, перални и химическо чистене.

В големите търговски центрове ще останат отворени само гореспоменатите видове магазини. Карел Хавличек, министър на промишлеността и транспортните компании, информира, че бизнесите, на които е наредено да затровят поради епидемията, ще бъдат подпомогнати от държавата като им се изплатят средствата за пълните заплати на работниците, както и данъците за периода.

Освен това, подобно на мерките, въведени през пролетта, свободното движение на хора ще бъде ограничено, т.е. свободни остават само пътувания до работа, пазаруване на хранителни стоки, посещения при лекар или за помощ и подкрепа на близки. Разходките в паркове и сред природата са разрешени и насърчавани, стига да включват не повече от двама души (или повече, ако живеят в едно домакинство).

В момента Чехия се опитва да преодолее една от най-силните втори вълни на коронавируса в Европа. Още преди седмица страната наложи набор от ограничения, като затвори клубове, барове, ресторанти и заведения за обществено хранене. Наблюдава се значително намаляване на учебните часове в присъствена форма и правителството дори е принудено да призове студенти по медицина да се обединят в усилията и да облекчат натиска върху претоварената здравна система.

Според премиера Андрей Бабиш, цитиран от Радио Прага Интернешънъл, досега тези мерки се оказват недостатъчни, като положителните случаи достигнаха 30% от тестваните за Covid-19. Нещо повече, здравният министър Примула обясни, че страната вече е на 80% от капацитета си по отношение на броя на хоспитализираните. По негово мнение се очаква дори допълнителните 10 000 легла да бъдат запълнени до 8-10 ноември, ако ситуацията продължи да се влошава с този темп.

Правителството ще реши следващия петък дали да поиска удължаване на извънредното положение, което в момента е в сила до 3 ноември. По-вероятно това ще се случи.