Жертвите на бурята, разразила се внезапно на Халкидическия полуостров в Гърция късноа в сряда, станаха седем. Спасителите откриха между селцата Созополи и Неа Каликратия  трупа на мъж на 6 морски мили от брега, който най-вероятно е изчезналият по време на бедствието 62-годишен рибар.

Две от обявените по-рано шест жертви са деца на чужденци.Румънка и нейното момче са загинали, когато покривът на ресторант в Неа Плая се срутил върху тях. Руснак и синът му са били убити от падащо дърво близо до хотела си в морския курорт Неа Потидея. .Двама туристи от Чехия пък са били пометени заедно с караваната и също са загинали.

По досегашни данни са ранени 108 души, те са главно с фрактури, четирима от тях са в тежко състояние, но всички са извън опасност за живота.

Страховитата буря е продължила само 20 минути, не вече беше обявена за „библейска” заради опустошителните разрушения. Над 10 000 светкавици са ударили Халкидики по време на пороя. Без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено поради падналите дървета. През нощта пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета. В момента над сто спасители продължават да работят в пострадалия район, където е обявено извънредно положение.

Пряк свидетел на стихията е станала и Деси Цонева.

„Бяхме в епицентъра на този циклон. Ходихме на вечеря в Неа Платидеа. В това време на апликацията получих известие за код „червено” за силни дъждове. Изведнъж от нищото дойде тази буря. Падна електрически стълб пред нас. Хвърчаха дървета, хвърчаха кофи. Започна да вали град. Беше нещо невиждано. Беше нещо ужасяващо”, сподели тя пред Нова тв.

 Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция каза, че става дума за "безпрецедентен феномен", съобщава Би Би Си. „За първи път в 25-годишната си кариера виждам такова нещо", каза Атанасиос Калцас, директор на Здравния център Неа Муданя, където са настанени ранените. "Стана внезапно, изведнъж." Вятърът духаше със 110 км в час, каза той.

Плажът в Неа Плая изглежда като бомбардиран, а околните заведения са претърпели значителни щети, пише Грийк рипортър. Снимки и видео, публикувани в социалните медии, показват повалени дървета, преобърнати автомобили, щети по сградите.

Емили Кишту от Съри в Обединеното кралство била на плажно парти със семейството си, когато връхлетяла бурята. "Тя буквално излезе от нищото", каза тя за Би Би Си. "Светлините на плажа изгаснаха - настана хаос. Хората тичаха, крещяха и се опитваха да се махнат от плажа."

От българското Външно министерство обявиха, че нямат данни за пострадали български граждани. Една жена се обадила, че ще преспи в аевтомобила си, защото помещението, в което била настанена на ръкава Ситония, било наводнено.

Сръбският консул в Солун съобщи, че има информация за една сръбска гражданка, пострадала в бурята, но засега няма данни за жертви сред сръбските туристи, предаде Танюг. Тя не можа да потвърди информация на сръбската ТВ Първа за шестима леко ранени сръбски туристи, които според медията са приети в болница в Неа Муданя.

Многобройните туристи в Паралия, Катерини, които се разхождаха в центъра на курорта, бяха приютени в църквата, съобщи Фокус.мк. Свещениците веднага подслонили изплашените хора в църквата и те останали там, докато бурята престана. Собственици на ресторанти и кафенета също изляезли насред бурята, за да повикат туристите да влязат в техните заведения, докато вятърът носеше всичко след себе си.

Говорителят на гръцкото правителство Стелио Петсас заяви в четвъртък, че ще бъде предложена финансова помощ за трите общини на Халкидическия полуостров, които пострадаха по време на лошото време в сряда, пише Ekathimerini.

Премиерът Кириакос Мицотакис от сутринта се информира за последиците от бурята и поради ситуацията на Халкидики отмени насрочените си за тази сутрин срещи, съобщи сайтът Плусинфо.

Лидерът на партия „Сириза“ и доскорошен премиер на Гърция, Алексис Ципрас, се обяви за радикални мерки в борбата с климатичните промени.

Ципрас изрази съболезнования на близките на загиналите в района на Халкидики и заяви, че „времената изискват дълбок размисъл“, особено по отношение на климатичните промени.

„Онова, от което имаме нужда, е радикална промяна, не половинчати мерки, заяви Ципрас.

„Колкото и да се опитваме да не мислим за тях или да ги игнорираме, промените в климата и последиците от тях, са тук и да си затваряме очите не помага. Неконтролируемият растеж заплашва нашата планета и живота ни – колкото по-скоро го осъзнаем, толкова по-добре ще бъдем защитени. Трябва да имаме предвид, че това, което е необходимо, е радикална промяна, а не полумерки“, каза бившият гръцки премиер.

 

Извънредно положение на Халкидики, две от жертвите са деца, издирват рибарТорнадото излезе като огромна змия от морето и помете всичко по брега, разказва българка от Неа Плагия