С всяка изминала година, професионалният грим става неизменна част от визията на всяка абитуриентка за нейния бал.

Именно той придава завършен вид на цялостната визия на младите дами, и ако е направен от професионалист подчертава красотата по красив и естествен начин.

Макиажът има способността да прикрие недостатъците и да накара всяко момиче да се чувства добре в кожата си. С необходимите четки и качествени продукти, професионалните гримьори умеят да превръщат абитуриентките в истински принцеси, които пристъпвайки по червения килим показват не само блестящ външен вид, но и да поемат със самочувствие по пътя на живота.

За да разберем какво ще бъде актуално при тазгодишните Балове 2019 и на какво трябва да обърнат внимание момичетата, за да опазят грима си през цялата вечер, ние се срещаме с пловдивския гримьор Вержиния Ганчева.

Професионално да се занимава с грим вече шеста година. В началото на 2014 година благодарение на нейната колежка Вили Вълкова, тя става част от екипа на Инглот Пловдив, където успява да натрупа известен опит. Година по-късно започва да работи самостоятелно в свое собствено студио и така до днес. 

„Гримът за мен е начин да покажа себе си и усещането си за всичко около мен. Той е начин  да изразя емоциите си! Благодарение на това, с което се занимавам започнах да се чувствам по-пълноценна и... жива.” – споделя пред Trafficnews.bg Вержиния Ганчева.

Тя разказва още, че не приема гримирането като работа, а като удоволствие и удовлетворение, че е полезна на някого, и че успява да носи радост на клиентите си.

- Какви са тенденциите в грима за абитуриентски балове 2019?

- Тенденции следя до толкова, до колкото да мога да отговоря адекватно, ако някой ме попита, както и да се сдобия с някое новоизлязло козметично изкушение. Не съм привърженик на сляпото следване на каквито и да е тенденции, било то модни или в грима. Предпочитам да работя според индивидуалното излъчване и черти на лицето на клиента. Освен това, не всичко, което е актуално се харесва или отива на всеки. През пролетно-летния сезон тази година се завръщат кафявите червила, които бяха модерни преди доста години, но този път без очертаване на устните с молив. Цветните, бонбонени нюанси в сенките за очи ще са особено актуални, което лично мен ме радва, защото харесвам цветното, допада ми да вкарвам свежи нотки в грима под формата на лек (и понякога не толкова лек) цветен акцент, дори и желанието на клиента да е например опушен грим. Силното контуриране на лицето отива на заден план за сметка на свежото и цветно излъчване. Актуални ще са силно подчертаните мигли, изкуствените също, като допълнение към грима за повод. Очните линии стават по-смели, разчупени, цветни. Като цяло пролетно-летния сезон би трябвало да е пъстър и свеж по отношение на грима. Но отново бих искала да уточня, че всяка жена трябва да се съобрази със собствените черти на лицето и личното си възприятие, за да няма неприятни емоции след посещението при гримьора си, които ще са резултат от неистовото желание да е в крак с тенденциите.

- А кои са актуалните цветове?

- Според тенденциите, всякакви ярки и бонбонени цветове ще са модерни. Ако трябва да отговоря реално какво предпочитат клиентите ми, отговорът ще е,  че цветове ще има,  но не в толкова дързък вариант, а по-скоро пастелни и/или като акцент.

- Кой грим според теб остава класика?

- Класика остава гримирането в двете крайности - нюд в очите, черна очна линия и червено червило или противоположното - опушени в кафяви или черни тонове очи и телесно червило/гланц. Това е общоприетото. Аз обаче рядко се придържам строго към класиката и почти винаги добавям по нещо от себе си.

- Как момичетата да задържат грима си непокътнат през цялата вечер?

- Професионално направеният грим издържа много часове, но разбира се, нужно е и пазене от страна на клиента. При правилно и старателно поставяне на продуктите за очи не би трябвало да има проблем с грима на очите до края на вечерта. Евентуално омазняване на лицето би могло да се появи 6-7 часа след нанасянето на грима, но до голяма степен това зависи от кожата на клиентката и това доколко тя самата пази лицето си. В почти всеки козметичен магазин се предлагат специални себумни листчета, които успешно се справят с попиването на излишното омазняване и матират кожата. Добре е всяко момиче да се сдобие с такива,  ако кожата е склонна към омазняване, но дори да не разполага с листчета, колкото и странно да звучи, обикновена тоалетна хартия ще свърши същата работа. Единственото, което се прави е листчето да се притисне към омазнените участъци по кожата, а не да се търка. По този начин не се нарушава целостта на основата и не се образуват петна.

- Знаят ли клиентите какво искат или ви се доверяват напълно?

- За мен комуникацията с клиента е от огромна важност. Повечето се доверяват, за което благодаря, но има и такива, които не са съвсем наясно какво точно искат и харесват. В тези случаи питам какво не им допада и веднага изброяват поне три неща, откъдето аз вече си правя изводите и предлагам варианти. За много жени възприятието за дневен грим, опушен грим, нюд визия е коренно различно от това, което е в действителност, затова в повечето случаи моля да ми покажат примерна снимка на харесван от тях грим, за да добия представа какво точно искат. Ако се налага модифициране на грима, за да пасне с формата на очите, обяснявам защо е нужна промяна. И в крайна сметка постигаме консенсус, така че и двете страни да са доволни от крайния резултат.

- Успявате ли да склоните момичетата да се откажат, когато желаят грим, който не е подходящ за тях?

- Смятам, че всеки грим може да се промени така, че да пасне на предпочитанията и визията на клиента. Има две неща, които категорично отказвам да правя и това е нанасянето на 2-3 тона по-тъмен фон дьо тен на лицето при естествен светъл цвят на кожата, както и плътното очертаване  на веждите в основата им отпред под формата на квадрат. Както вече споменах, разбирателството и постигането на консенсус с клиента ми е от изключителна важност, но при настояване на изброените неща предпочитам вежливо да откажа дори и с риск клиентката повече да не се върне при мен. Смятам, че това са едни от основните и най-големи грешки, които може да допусне един гримьор и никой държащ на името си не би си позволил такова нещо.

- Задължителни ли са изкуствените мигли за цялостен завършек на макиажа и как да разберем кои пасват на нашето око?

- Изкуствените мигли не са задължителни, но в повечето случаи именно те придават завършеност на грима. Те могат до голяма степен да променят формата на окото, затова и е добре предварително да се пробват различни модели преди окончателно да се поставят. На клиенти, които искат мигли, но са с по-чувствителни или сълзящи очи, обикновено предлагам компромисен вариант половинки мигли, които се поставят от средата към края на окото и не причиняват какъвто и да е дискомфорт.

- Имала ли сте „трудни“ за гримиране модели и клиентки? А прекалено капризни?

- Всяка клиентка, особено тези, които виждам за първи път, за мен е трудна. Трудна от гледна точка на това, че не се познаваме, не знам предпочитанията й, не съм сигурна дали това, което аз мисля,  ще й отива и ще се хареса на нея. Именно затова са важни разговорите и достигането на общо решение кое как да се направи, за да е доволна тя, а на мен трудните неща да не ми се струват вече толкова трудни. Изискването (но уточнявам, обоснованото такова и изказано по нормален и културен начин) от страна на клиента не приемам като каприз. В крайна сметка клиента плаща определена сума, така че е нормално и да има правото да изкаже мнението си, но и да изслуша това на гримьора.

Фотограф: Ангел Захаринов

- Кога работите най-добре?

- Най-комфортно се чувствам когато срещу мен стои усмихнат и позитивно настроен човек. Човек, който дори и да има определени предпочитания, да показва, че има доверие и в мен. В повечето случаи клиентите са запознати с работата ми посредством Фейсбук страницата ми, други идват заради препоръка на свои приятели и близки. Вероятно от там се създава у тях някакво доверие в мен и са спокойни. Това успокоява и мен и улеснява работата ми.

- Кои са основните грешки, които момичетата са склонни да допускат при гримиране?

- За моя радост, забелязвам, че все повече от младите момичета се гримират прекрасно - умело и най-вече умерено. Всички правим грешки понякога и не мисля, че все още съм стигнала ниво, заради което да си позволявам да давам компетентни съвети, но личното ми мнение е, че е добре да се избягва прекаленото рисуване на веждите особено с черен цвят. Друго, което ми прави впечатление при разговорите ми с клиентки е, че част от тях се заблуждават, че щом са с жълт подтон на кожата (например) им е нужен розовеещ фон дьо тен, използват такъв и се получава едно очевидно разнотоние между лице и тяло, което не изглежда никак добре.