За да удължим живота на дрехите си , трябва да подхождаме към тях с индивидуално внимание. И не – тук не говорим за педантично отношение, а за познаване на материите и поддръжката им.

Ето няколко малко познати детайли за съхранение на дънковите материи, които ще ви помогнат да носите по-дълго време любимите си одежди.

Към дънките трябва да се отнасяме нежно

Всички уважаваме грубия им вид и очевидната издръжливост. Това обаче не значи, че трябва да ги перем на случайна програма в пералнята. Правилният начин е да ги пуснем на програма за деликатни тъкани и със студена вода. Така ще избегнем избеляване и смаляване. Важно е перилният препарат да не е много агресивен. Ако са сини или черни, изберете такъв за тъмни дрехи.

Перат се самостоятелно и обърнати наопаки

Обръщането осигурява защитата на фибрите им от препаратите. Това също допринася за защита от избеляване. Също така, дънките могат да изпуснат боя, особено ако са нови. Заради това е най-добре да ги перем самостоятелно – дънки с дънки, дори е добре по цветове.

Не използвайте сушилнята

Удобно е, но най-добре ги изсушете на простора. Сушилната допринася за нарушаването на влакната на дънките. В някои случаи ги свива, в други ги разширява. Ако в краен случай трябва да използвате сушилнята, намалете температурата и възможно най-много и ги извадете докато все още се леко влажни. Прострете ги хубаво до финално изсъхване.

Накисване

Ако има съвсем леко замърсяване по дънките или са чисто нови, леко накисване със специален режим на пералнята или на ръка, ще свърши работа. Сложете малко неагресивен препарат за пране за тъмни материи в съд с вода. Обърнете ги наопаки и ги накиснете за 45 минути. После изсипете водата. Напълнете отново и накиснете за още 10 минути. Правете това докато водата не стане чиста.

Колко често да ги перем?

Конкретно число като дни или седмици зависи от вида и качеството на дънките. Това, което ще кажа е, че не трябва да перете дънките без причина. Прави се като са чисто нови и след това, когато са мръсни. Разбира се, ако работите във влажна топла среда, ще ги перете по-често. Но дънките, които са дизайнерски и се носят на кафе, ресторант или някакъв подобен повод, не трябва да се перат безпричинно.