Световната антидопингова агенция наложи санкции на Русия заради прикриването на допинг проби на спортисти. Наказанията, дори отстраниха много руски спортисти от Зимните игри в Пьончан през 2018 година. На тези олимпийски игри Русия дори се състезава под името „Руски олимпийски комитет“, а вместо химна спортистите празнуват златните си медали под звуците на Чайковски.

Скандалът възникна през 2014 година, с прикриването и манипулирането на данни в Московската лаборатория на руски състезатели. Международният олимпийски комитет утвърди преди няколко месеца, че Чайковски ще звучи не само в Токио, но и на Игрите в Пекин догодина.

Решението беше взето, след като Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли предложението за песента „Катюша“, за която се смята, че е пряко свързана с Русия, а това би нарушило санкциите, наложени на страната.

През юли 2019 г. МОК възстанови членството на Руския олимпийски комитет и позволи участие на Игрите в Токио. Опитите на руските чиновници да се намесят в разследванията обаче водят до ново усложняване на ситуацията. През декември 2019 г. WADA приема решение да отстрани Русия за 4 години от всички международни състезания - така спортистите нямат право да участват под руски флаг, а само с неутрален такъв и без да се изпълнява химнът на Русия при победа на някой от тях.