Женският национален отбор загуби от актуалния шампион Италия с 0:3 (17:25, 19:25, 23:25) в първия мач от втория турнир в Лигата на нациите, който се играе в Хонконг. На моменти нашите показаха силна игра, особено в третия гейм. Доста непредизвикани грешки, породени най-вече от липсата на опит в младия ни състав, помогнаха на съперника за успеха.

Първият гейм беше на част на сериите. България стартира по-силно и поведе с 4:1. Тогава дойде ред на италианките, които не само изравниха, но и дръпнаха с 6:4. Последваха пет поредни български точки, но за съжаление 9:9 беше последното равенство в частта. До нейния край "скуадра адзура" поведе с нова серия и повече не позволи да се случват обрати. Геймът завърши 25:17. Големият проблем в българската игра беше посрещането и твърде лесните точки, които давахме на съперника.

Вторият гейм започна почти по същия начин. Българките стартираха силно и първи взеха крехка преднина от 4:2. Италия веднага отвърна с четири поредни точки и така повече не стигнахме до равенство. Най-близо бяхме при 7:8 и 9:10. Тогава съперникът натрупа пет точки аванс, който бранеше майсторски. Най-голямата разлика в полза на Италия бе 23:16, а частта завърши при резултат 25:19.

"Не правим това, което си говорихме преди мача - каза в кратко изявление за тв канала на организаторите треньорът Мичели в почивката след втория гейм. - Затова и съм разочарован."

Българките чуха упрека на своя треньор и изиграха най-добрия си гейм. Отново първата точка беше за нас и отново Италия направи бърз обрат. За разлика от предишните части нашите не се дадоха лесно. "Скуадрата" поведе с три точки, но България изравни за 14:14 и дори взе аванс - 15:14. В тези моменти се виждаше, че младият ни тим има нужда от още опит. Италия направи три точки и поведе със 17:15. Няма съмнение, че България има класата да играе и срещу най-добрите. Изравнихме за 19:19 и поведохме с 20:19. Това обаче последният ни аванс в мача и Италия го "затвори" с 25:23.

Утре България играе втория си мач в Хонконг срещу Канада от 8,30 ч.