Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова поздрави всички свои фенове и приятели в социалната мрежа фейсбук по повод 1 март. Пловдивчанката публикува своя снимка с мартеничка с големи "Пижо и Пенда". На фотоса си Цвети пише: " Честита Баба Марта!"

За минути тя събра над 10 хиляди лайка и стотици споделяния на снимката. 

Пиронкова е родена на 13 септември 1987 г. в Пловдив, в спортно семейство. Бащата, Кирил Енчев, който също така е неин треньор, е републикански шампион по кану; майката, Радосвета Чинкова, е многократна медалистка по плуване. Пиронкова има брат и сестра; сестрата Eлисавета също играе тенис професионално, а техният брат, Енчо, е треньор в ТК „Локомотив“, както и спаринг партньор на Пиронкова — той я придружава на повечето турнири, в които тя участва. Цветана е внучка на Енчо Пиронков — известен български художник.

Цветана Пиронкова тренира тенис от 4 годишна възраст, като първата ѝ ракета е подарена от Теодора Недева. Успехите ѝ започват още от родния Пловдив. През 2000 г. тя става изгряващата звезда на България. На финала на държавното първенство за жени на закрито, Цветана Пиронкова стига до полуфинал. Следва добро представяне на редица турнири от календара на международната тенис асоциация. Понастоящем Цветана Пиронкова е неизменна част от българският отбор за Фед Къп. През 2006 година българската надежда печели олимпийска стипендия и е обявена за тенисистка номер 1 на годината.

На 5 юли 2010 г. кметът Славчо Атанасов удостоява Цветана Пиронкова със званието почетен гражданин на Пловдив. 22-годишната тенисистка става най-младия почетен гражданин на Пловдив. Избрана е за най-добра българска тенисистка на 2011 година от Българска федерация по тенис.

TrafficNews.bg