Българинът, пробягал през 2019 г. най-дългото състезание в света, тази неделя с още близо сто човека ще бяга за защита на животните. Това предават организаторите на събитието – сдружение КАЖИ. Бягането с кауза се провежда по повод Световния ден на животните и ще се състои за четвърта поредна година в столицата.

Желаещите да участват в благотворителното мероприятие ще се събират в неделя 2 октомври от 10 ч. до езерото "Ариана" в Борисовата градина в София. По алеите на парка те ще пробягат петкилометровото трасе, стартирайки в 11 ч. Предвиден е и награден фонд за първите завършили.

Освен с информативна насоченост за съдбата на животните в индустриалното животновъдство, събитието цели и да набере средства за кампаниите на КАЖИ за защита на животните. Организацията работи за забрана на фермите за ценни кожи у нас, както и срещу клетъчното отглеждане на кокошки за яйца и срещу насилственото угояване на патици за втлъстен дроб, наричано още "гушене".

Близо 20 доброволци ще осигурят плавното протичане на състезанието. То ще се проведе при пълно съответствие с нужните противоепидемиологични мерки, потвърждават от сдружението.