Най-добрата българска кануистка Станилия Стаменова ще прекрати кариерата си след Олимпиадата в Токио. Световната  шампионка от Милано 2015 и трикратна европейска шампионка от Загреб 2012, Бранденбург 2014 и Рачице 2015 ще стартира на 200 метра едноместно кану в сряда (4 август) от 4,33 часа сутринта българско време в пета предварителна серия.

Пловдивските спортисти на Олимпиадата: Станилия Стаменова - най-добрата българска кануисткаНай-добрата ни състезателка по кану-каяк изпълни мечтата си да участва на олимпийските игри

Това ще бъде олимпийски дебют не само за Стаменова, но и за женското кану като дисциплина. Сред петте съпернички на българката в пресявките ще бъдат Дорота Боровска, европейска шампионка на едноместно кану на 200 метра от Познан 2021, и сребърната медалистка на двойки Кончо Такач. Първите 2 ще се класират за участие на полуфиналите, останалите участнички ще трябва да преминат през 1/4-финалите.

Непосредствено преди Олимпиадата в Токио Станилия написа трогателен пост във фейсбук в който не скри емоциите от предстоящото състезание:

„На 04.08.2021г. На олимпийските игри в Токио за първи път ще присъства женското кану. Кануто е част от олимпийската програма от 1936г, но за жени ще дебютира на тези олимпийски игри в две дисциплини C1 200м(едноместно кану 200м) и C2 500м(двойка кану 500м). Женското присъствие в тази надпревара чака своята възможност за изява близо век. Радвам се, че мога да съм част от тази история, да се запиша като първият български участник на женско кану на олимпийските игри и като единственият представител на България по кану-каяк. Устоях през годините за да сбъдна мечтата си и да поставим България сред най-заслужилите. За първи път в Токио в надпреварата на едноместните лодки ще имат право да вземат участие по две лодки от страна, което ще вдигне силата на конкуренцията двукратно(особено на големите сили в спорта). Но пък това правило вещае една много по-интересна програграма. Нека най-добрият, най-подготвеният победи!

Днес отново чрез социалните мрежи българката обяви и оттеглянето си след олимпиадата:

България, шевици, олимпийски игри, 40-ти номер. Близките ми знаят какво означават тези неща за мен! Родината, коренът, къщата на село и миризмата на мащерка са неща, които ми дават сили. Истински неудържими можем да сме само когато обичаме своето, гордеем се с миналото и се подкрепяме в настоящето. Радвам се, че стигнах до този спортен форум с флага на България, че се състезавам с българска екипировка, създадена от българи! Това бе моя личен мотив и тук ще е последният ми старт в кариерата”, написа Станилия.