Общо 42-ма спортисти ще представляват България на Олимпийските игри в Токио от 23 юли. Пет от тях са пловдивски спортисти и TrafficNews ще Ви представи пълен портрет на пловдивчаните, които ще се борят за медали в Токио. 

Станилия Стаменова е родена на 2 юни 1988г. в София. Започва да се занимава със спорт и стартира с лека атлетика, където печели медали. Общо 11 години печели лека атлетика. В леката атлетика е участвала в дисциплините - скок дължина, троен скок, овчарски скок, тласкане на гюле. Участва и в състезания по трибой и многобой. През 2009-а година тежка контузия я отказва от леката атлетика, но не и от спорта. 

Съсредоточава се върху кануто и успехите не закъсняват. Коронната и дисциплината е 200 м. едноместно кану и вече 10 години е най-добрата ни състезателка по кану-каяк. Състезава се за пловдивския клуб Тракия, а от началото на година е състезател на Георги Демирев от Русе. 

Първият и голям успех е през 2011-а година, когато печели бронз на световното първенство в Сегед, Полша. 

През 2012-а година само три години, след като започва в кану-каяка е европейска шампионка на шампионата в Загреб, Хърватия.

През 2013-а година на световното в Дуисбург, Германия българката завършва втора и печели първи сребърен медал от световни първенства. В същата година е бронзова медалистка от европейско в Монтемор Велхо, Франция. 

През 2014-а година Станилия Стаменова печели за втора поредна година медали от световно и европейско. Сребърен медал от Световното първенство в Москва и става за втори път европейска шампионка на Европейското първенство в Бранденбург, Германия. 

През 2015-а година Станилия Стаменова става световна и европейска. Тя става за трети път европейската шампионка в Рашице, Словакия. На Световното първенство в Милано става и световна шампионка. Въпреки много силната 2015-а година, която беше и предолимпийска Станилия Стаменова не участва на олимпийските игри в Рио през 2016-а година, защото нейната дисциплина 200 м. едноместно кану беше неолимпийска. За Олимпиадата в Токио вече дисциплината стана олимпийска и тя ще може да осъществи мечтата си да участва на олимпийски игри. 

За съжаление в началото на годината Станилия Стаменова не беше допусната да тренира на Гребната база и след конфликт с тогавашния и клуб Тракия Пловдив и федерацията тя се премести в русенския Георги Демирев. Въпреки, че в момента не е състезателка на пловдивски клуб реално Станилия е провела по-голямата си част от подготовката за Олимпиада в Пловдив. 

Голямата цел за Станилия беше участието на олимпийски игри, след като през 2016-а нейната дисциплина 200 м. едноместно кану не беше в олимпийския календар. Нейната дисциплина влезе в олимпийския календар за игрите в Токио, които стартират след две седмици.

Станилия Стаменова спечели квота за игрите, след като Международната федерация реши да няма квалификация, а да се вземат предвид резултатите от Световното първенство през 2019 година в Сегед, тъй като и през 2020-а нямаше състезания. В Унгария Стаменова завърши девета на 200 метра. 

Така Станилия успя да изпълни голямата си цел и да участва на олимпийските игри в Токио, след като тя трябваше да чака повече от година. Олимпиадата беше отложена с година заради коронавируса. 
 

СТАНИЛИЯ СТАМЕНОВА 

Дисциплина: 200 м. едноместно кану

Родена: 2 юни 1988 г. в София

Клуб: Георги Демирев (Русе)

Треньор: Ева Пашева

Старт на кариера: 2009 - в кану-каяка

Успехи:

СП – 1 място в Милано 2015 г.

ЕП – 1 място в Загреб 2012 г., Бранденбург 2014 г., Рашице 2015 г.

СП – 2 място в Дуисбург 2013 г., Москва 2014 г. 

СП - 3 място в Шегед 2011 г.

ЕП - 2 място Монтемор Велхо 2013 г.

Спортист № 2 на България за 2015 г.

Спортист № 1 на Пловдив за 2015 г. и 2016 г. 

Участие на Олимпийски игри: Дебют Токио 2020

Станилия в Токио: 

200 м. едноместно кану серии - 4 август

200 м. едноместно кану полуфинал и финал - 5 август