Още тази седмица Общинския съвет ще гласува 15 млн. лева за проектирането и изграждането на първия етап от стадион „Пловдив”. Средствата ще бъдат разпределени в няколко бюджетни години, а целта е съоръжението да бъде върнато към живот до две години.

Веднага след гласуването ще започнат и процедурите по обществената поръчка, стъпвайки на идейния проект, като по предварителни данни те ще отнемат 1 година.

Обществената поръчка ще бъде за етап едно, който включва  изпълнение на нови стоманобетонни трибуни на мястото на земнонасипните; най-малко 10% от седящите места на стадиона да са осигурени за поддръжниците на гостуващия отбор в изолирана и безопасна зона на трибуните; ремонт и осъвременяване на лекоатлетическа писта и прилежащите и площи, съгласно изискванията на ИААФ; реконструкция и основен ремонт на централен блок /ложа/ на сектор „А“ и нова козирка над него,  съгласно изискванията на УЕФА и ФИФА.

С реализирането на този етап  то стадионът ще може да вземе Акт 16 и на него да се провеждат мачове от вътрешното първенство и в европейските клубни турнири на УЕФА /първи и втори квалификационен кръг/.

Освен това Община Пловдив ще пусне конкурс за най-големия многоетажен паркинг до градския стадион, като той може да побере до 1000 коли. Теренът от 9,5 декара позволява огромното съоръжение, като идеята на градските власти е първото ниво да остане за търговски площи и пазарът да се запази.