Европейските шампионки по шах в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Братислава Кръстева, Виктория Радева, както и треньор Петър Арнаудов се прибраха в България след спечелването на шампионската титла снощи в Черна гора. От отбора отсъстваше Гергана Пейчева, която се прибра в САЩ, където е студентка. 

Шампионките бяха посрещнати с аплодисмети, много подаръци и букети с цветя.

"В отборното титлата е по-сладка, защото това е споделен отбор. Искам да благодаря на федерацията и нейното ръководство, които ни подкрепиха, както и всички, които ни помогнаха с финансирането. Надявам се тези успехи да донесат и окончателно изчистване на имиджа на федерацията. Радвам се, че вървим по пътя на това отново да бъдем международни приети, защото трябва да се завърнем там където ни е мястото. Успехът го постигнахме с "уайлд кард", защото не сме член на европейския шах", заяви Антоанета Стефанова. 

"Ние дадохме всичко от себе си и вярвахме в успеха. Може би след последния кръг вече мислехме повече за титлата, но преди това не бих казал, че това беше основен фокус", заяви Нургюл Салимова 

"Целта следващата година е Олимпиадата. Това е един млад отбор с много голямо бъдеще и това ще е само начало", заяви треньорът Петър Арнаудов. 

"За мен беше радост и чест да бъде от този отбор. Всяка от нас е мечтала именно да постига такива успехи. Антоанета беше като наш ментор, защото тя ни даваше увереност и ни успокои, че каквото и да стане ние сме постигнали много", каза пловдивчанката Виктория Радева. 

"Това са красиви умове, които България има. Изключително беше приятно, че има такъв голям интерес към тях. Знаете, че има проблем с федерациите. Това, което е изключително важно е, че успяха да се съберат в последния момент и да има отбор. Съвсем скоро ще направим и важна среща за бъдещето на шаха", каза премиерът Николай Денков. 

Историческа победа! Българките са шампиони на Европа по шахматУспехът дойде след драматична партия на Гергана Пейчева в последния кръг