Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи с 3:1 уругваеца Пабло Куевас днес и се класира за третия кръг на Открития шампионат на Австралия в Мелбърн. Гришо демонстрира добър сервис и ефективна игра на мрежата, особено в последните два сета, и поне засега показва добра увереност в изявите си на корта. Жребият бе благосклонен към българина, а сега допълнително обстоятелствата се нареждат в негова полза. Поглед върху схемата показва, че Гришо има огромни шансове да стигне до четвъртфинала, ако разбира се, запази добрия ритъм и самочувствието си.

В следващия кръг в петък нашето момче ще играе с Томас Фабиано, с който не се е срещал до момента, но не би трябвало да представлява особен проблем. Италианецът е 102-ри в света, висок е едва 173 см и няма нито титла, нито финал в турнир от веригата на АТП. Американецът Франсис Тиафо пък елиминира потенциален противник на българина на осминафиналите, който традиционно е труден за преодоляване. Става дума за южноафриканеца Кевин Андерсън, който има два финала в турнири от Големия шлем. Тиафо го победи с 3:1 и на практика разчисти пътя на Гришо до четвъртфиналите. Ако преодолее Фабиано, Димитров ще играе на осминафинала срещу Тиафо или италианския ветеран Андреа Сепи – двама противници, които са напълно преодолими.

За четвъртфинала е ясно – най-възможният съперник там на българина е Рафаел Надал. Испанецът бе контузен, но до момента върви отлично в турнира и днес надигра Матю Ебдън с 6:3, 6:2, 6:2. Чака го обаче труден тест в следващия кръг – срещу младата надежда на домакините Алекс де Минор. При победа Рафа ще играе на осминафинал срещу Томаш Бердих или Диего Шварцман. Припомняме, че в тази долна половина на схемата е и шампионът в последните две издания Роджър Федерер, с когото Гришо може да има среща на полуфинала, ако стигне дотам.