Голфът винаги се е смятал за спорт, подходящ за почитателите, които обичат по-сериозните и красиви разходки сред природата и са почитатели на по-плавните спортове. Макар и да не е сред най-популярните спортове, пийпъл метричните данни ни показват, че почитателите се увеличават и това е добрата новина. Анализаторите отчитат и още една интересна тенденция, все по-често има прогнози в платформата на Бет365 на тази дисциплина и няма как да не забележим, че в самата платформа той е отбелязан като най-често посещаван.

Очевидно има почитатели, но как точно стои ситуацията със създаването на игрищата, които могат да превърнат наистина страната ни в мека на този спорт? Тук трябва да поговорим малко за самата специфика на играта. На този етап разполагаме с около 7 голф игрища, разположени близо до София и по северното Черноморие.

Желанието за развитие на тази дисциплина в страната идва и с определени инвестиции, защото самият терен трябва да се подготви и разбира се – акредитира, ако ще приема професионални играчи. Проблемът е, че често се изискват големи парцели, защото знаем, че този спорт не спира да ни изненадва с някои много качествени и вълнуващи предложения. Средните размери са обикновено от 6 дка и както се досещаме, понякога има и доста трудности за създаването на такива в определени области.

Започна да се говори за създаването на голф игрище на територията на Пловдив, но за жалост се срещнаха точно тези териториални проблеми, макар и самият град да разполага с летище и да е изключително достъпен за почитателите. Ако загърбим за миг бавните темпове, с които се привлича вниманието, можем спокойно да заявим, че при успех, страната ни не само ще се справи с привличането на внимание, но и ще се превърне в добра туристическа дестинация.

Нека се замислим относно позитивите. Когато един спорт се наложи в дадена страна, това означава спонсорство, привличането на туристи, по-сериозна активност при хотелиерския бизнес и най-важното – интелигентни почитатели. Какво имаме предвид? Голфът има своята цена и много от зрителите са готови да я заплатят. За печеленото на по-сериозно внимание трябва и по-активното организиране на турнири, активност от страна на самите състезатели и дори медийно покритие.

Както вече споменахме, популярността на голфа у нассе повишава, но по  наше мнение спортните игрища трябва да се удвоят, а след това да започне да се търсят и талантите, които да го популяризират сред младите. Няма как да не забележим, че посоченият бранд има дори специално разработено мобилно приложение, което да ни позволи да следим играта във всеки един момент, дори и когато сме в движение.

Дали ще има позитиви, най-вероятно да, особено след като знаем до какви висоти се издигнаха  хора като ТайгърУудс и какво ще остави след себе си, когато реши да приключи кариерата си. След като трябва да дадем отговор на въпроса, нека кажем така: да, необходими са повече игрища и то на по-примамливи локации, но ако темпото продължи, изобщо не трябва да се изненадваме, че този спорт има доста добри показатели да се добави като професионален и признат спорт в страната ни.