На 80 години вчера почина пилотът, донесъл първата победа на Рено във Формула 1 – Жан-Пиер Жабуи. Парижанинът има 2 победи във Формула 1 и 49 старта в световния шампионат между 1975 и 1981, като дебютира в Гран При на Франция през 1975.

Жабуи носи първата победа на Рено във Формула 1 в Гран При на Франция през 1979 на пистата „Дижон-Преноа” и тогава се ражда мита за изцяло френския тим във Формула 1: френски автомобил, френски двигател, френски пилот и френски гуми. Този успех на Жабуи е и първата победа на автомобил с турбо двигател в историята на Формула 1, като успехът идва с RS10 – наследникът на проблематичния автомобил RS01, станал известен като „Жълтия чайник”.

Жабуи печели втората си победа година по-късно в Австрия, а освен това е записал и три първи места в квалификациите.

Французинът се отказва от Формула 1 през 1981 година, когато чупи крак при катастрофа в Канада, а в Испания, където се състезава с Талбо, отпада от състезанието и това окончателно го убеждава, че трябва да си тръгне от спорта.

Освен във Формула 1 Жабуи кара за четири френски марки в „24 часа на Льо Ман”: Алпин, Рено, Матра и Пежо – между 1968 и 1993 той записва 13 участия в легендарното състезание и три пъти се качва на подиума. Състезанието в Льо Ман пред 1993 е последният му старт – заедно с Филип Алио и Мауро Балди Жабуи завършва трети с Пежо 905, като екипажът е част от тройната победа на френската марка. След това Жабуи става шеф на Пежо Спорт, където замества Жан Тод, но остава на този пост до 1995.