4 клуба от Пловдив се оплакаха, че общинският плувен басейн "Младост" не се използва и управлява рационално, което пречи на децата да водят нормална подготовка в условията на засилени мерки заради кризата с коронавируса. Клубовете излязоха с открито писмо, в което изразиха претенциите си, както и своята загриженост за подготовката и тренировките на децата. Ето какво се казва в него:

Разбираме изискванията и мерките, наложени предвид епидемичната ситуация, но оставаме с впечатление, че те са много удобно оправдание да не се полагат усилия и разумно да се управлява басейна с отговорност към децата. Подобни съоръжения в други градове осигуряват достъп на много повече деца при спазване на изискванията. Например в държавните басейни в Бургас и в Благоевград работят от 7 до 21 часа и се допускат групи на всеки час – в коридор по 5 човека, в Стара Загора 30 минути време за дезинфекция между тренировките и работи цял ден без прекъсване, подобна е ситуацията в София на басейн „Спартак“. Функционирането на другия – частен басейн в Пловдив също показва как може да се оптимизира работата... Тук обаче работното време е от 7 до 12 часа и от 14.30 до 19 часа, а прозорецът между сесиите е 90 минути?

Общинският басейн следва да се ползва от около 360 деца, картотекирани в четирите плувни клуба, а при сегашната организация, при тренировки на четири деца в коридор и при това работно време, успяват да тренират 96 деца!!!
Трябва с лека ръка да се „захвърлят“ повече от 200 трениращи досега деца ли??? Както между впрочем се случи преди три дни и едно дете бе отстранено и оставено мокро и само в 7:30 сутринта, защото се оказа „в повече“.

Притеснени сме и от липсата на каквато и да е яснота и план занапред... Дали пак няма да се случи да бъде затворен басейна в разгара на лятото, както миналата година. Имайки предвид, че басейнът тази година беше затворен цели два месеца и половина.

Писмото е изпратено от ръководители и треньори от четирите клуба „Младост“, „Спринт“, „Пловдив 2019“, отбор по триатлон,
родители и състезатели.

От общинското предприятие Жилфонд, което отговаря съоръжението, отрекоха обвиненията и заявиха, че басейнът работи съгласно всички противоепидемични мерки и изисквания, наложени от правителството. В работното време няма почивка. Между заниманията се правят дезинфекции, а цялата процедура е по-тромава, тъй като децата взимат душ преди и след всяко влизане в басейна. Преди дезинфекцията пък се прави и подсушаване. Времето, в което басейнът е затворен, се използва за машинно обеззаразяване - все пак това са над 1000 квадратни метра и цели 28 помещения. Това се прави и вечер след 19 часа, за да може на следващия ден в 7 сутринта басейнът да е готов за тренировки. Надяваме се постепенно противоепидемичните мерки да бъдат коригирани и работата да се нормализира, но в момента целодневно и ежечасно работим съгласно изискванията на миинстерството и РЗИ, заяви Александър Радев от Жилфонд.