Община Пловдив очевидно се отказва от намерението си да построи градския стадион със собствени средства. Въпреки че ст. „Пловдив” бе заложен сред приоритетните обекти, които градските власти възнамеряват да строят, те вече гледат към единствената възможност държавата да го възроди.

Доказателство за това е, че последните 300 хил. лева, които бяха за проектирането на стадиона, ще бъдат раздадени на районните кметства. В началото на годината средствата бяха 500 000 лева, но 200 000 лева от тях отново бяха трансферирани към други дейности.

Сега Общинският съвет в четвъртък ще гласува и раздаването на останалите 300 000 лева. В решението е записано, че 100 хил. лева отиват за район „Южен” – за осветление, нова детска площадка и текущи ремонти на улици. За район „Тракия” сумата е 30 000 лева и за закупуването на скоби за платено паркиране. 70 000 лева отиват за „Северен” отново за реконструкция на уличната мрежа. Останалите 100 000 лева са за район „Западен” за паркинг за 85 места и текущи ремонти на улици. Мотивът е, че именно градските власти ще се надяват съоръжението да бъде изградено от правителството.

Припомняме, че Пловдив е един четирите кандидата, които могат да получат финансиране от държавата за изграждането на стадион за голям футболен форум. На последната среща преди дни е бил даден въпросник от над 300 страници, в които трябва да се направят редица анализи за състоянието на инфраструктурата, спортните съоръжения и икономическите показатели.

Целта към момента е България заедно със Сърбия, Гърция и Румъния да кандидатстват за Европейските финали през 2028 година.  Задължително условие е, ако България бъде избрана за домакин на Европейското първенство заедно с другите държави, стадионите да са готови две години преди форума – не по-късно от 2026 година, но строителството трябва да започне много по-рано.

Със сигурност обаче Община Пловдив ще върви към  пускането на поръчка за изграждането на лекоатлетически стадион. В момента се изготвя техническото задание, след което то ще бъде представено на клубовете по лека атлетика за становище.След това ще се върви към търсенето на финансиране и пускането на обществена поръчка.

Стягаме се за Европейското по футбол през 2028 година, дадоха изискванията към ст. "Пловдив"До края на годината трябва да стане ясно, в кои градове ще се изградят модерни спортни съоръжения