Въпросник от над 300 страници, в които трябва да се направят редица анализи за състоянието на инфраструктурата, спортните съоръжения и икономическите показатели, трябва да изготви Община Пловдив в следващите месеци. Той е свързан с реновацията на ст. „Пловдив”, който е един от потенциалните домакини на голям футболен форум.

Въпросникът е бил даден освен на представителите на Община Пловдив, така и на тези от администрацията в София, Бургас и Варна на вчерашната среща в Министерството на младежта и спорта.

На нея са били представители от почти всички министерства, които имат отношението не само към строителството на стадиона, но и към евентуално домакинство на голямо първенство.

Целта към момента е България заедно със Сърбия, Гърция и Румъния да кандидатстват за Европейските финали през 2028 година. На срещата са били представени изискванията за форума през 2024 година, обясни зам.-кметът Георги Титюков.  Не е изключено да се кандидатства и за Световно, но там изискванията са по-високи откъм спортна инфраструктура

Задължително условие е, ако България бъде избрана за домакин на Европейското първенство заедно с другите държави, стадионите да са готови две години преди форума – не по-късно от 2026 година, но строителството трябва да започне много по-рано.

„Не може да се каже кога и кои градове ще бъдат избрани от държавата за изграждането на стадиони, които да отговарят на всички изисквания. Ще има още няколко срещи, като след това трябва да бъде обяснена и процедурата как ще процедираме напред”, обясни Титюков.  Той допълни, че от критериите, които са дадени от УЕФА – зоната около Гребната база и ст. „Пловдив” отговарят на 100 % на изискванията.

Със сигурност обаче Община Пловдив ще върви към  пускането на поръчка за изграждането на лекоатлетически стадион. В момента се изготвя техническото задание, след което то ще бъде представено на клубовете по лека атлетика за становище.След това ще се върви към търсенето на финансиране и пускането на обществена поръчка.