Световният номер 1 Нова Джокович и шампион от Аустрелиън оупън от миналата година все пак може и да участва в турнира догодина. Това стана ясно след като Джокович беше включен в официалния списък на турнира. 

Драмата около Джокович е свързана с ваксинацията. Сърбинът не иска да разкрие дали е ваксиниран, а организаторите на първия турнир от Големия шлем заявиха, че в Мелбърн ще участват само ваксинирани тенисисти. След това организаторите заявиха, че ще бъдат допуснати и неваксинирани, но те ще трябва да изкарат 14-дневна карантина. 

Джокович от своя страни заяви, че съвсем скоро ще вземе решение за пътуването си до Австралия. 

2022-а година се очертава да е важна за Джокович, защото освен, че трябва да брани първото място той може да се превърне и в тенисиста с най-много титли от Големия шлем в историята на тениса. В момента сърбина, Рафаел Надал и Роджър Федерер са лидери в класацията с по 20 трофея. Федерер обаче няма да играе в Австралия. 

Световният номер 1 е в списъка и на Сърбия за участие в АТП Къп в Сидни. Турнирът започва от 1 януари.

От списъка отсъства носителката на 23 турнир от Големия шлем при жените Серина Уилямс, която се нуждае от един трофей от шлема, за да изравни Маргарет Корт, която е с 24 титли.