Един дребен жест на Кристиано Роналдо доведе до спад в пазарната цена на компанията "Кока-Кола" от 4 милиарда долара.

Влиянието на един от най-популярните футболисти в историята пролича мигновено, когато по време на пресконференция преди мача между Португалия и Унгария, нападателят премахна две бутилки с безалкохолната напитка и каза "пийте вода".

Кристиано не се вълнуваше, че брандът е сред основните спонсори на първенството и побърза да покаже, че не иска да има нищо общо с вредната напитка.

В резултат на това акциите на "Кока-Кола" паднаха от 56 долара всяка на 55,2 долара или общо 4 млд. долара. Брандът обаче продължава все още да струва внушителните 238 милиарда долара, а и цената на всяка акциите все пак се покачи с малко след големия спад и вече е 55,29 долара.

От Кока-Кола реагираха умерено на постъпката на португалеца и заявиха, че "всеки има право да е с вкусови предпочитания за напитки" и всеки има различни "вкусове и нужди".

Добавят, че на играчите им е била предложена също вода, както и "Кока-Кола" без захар на пресконференциите.

Ненавистта на Роналдо към захарта е пословична, като това е една от причините за изумителната му физическа форма през годините. Той се храни по шест пъти на ден и има строг режим, който не включва никакви изкушения.

Между другото той в миналото е бил рекламно лице на "Кока Кола" и "Пепси".