Наградиха спортист №1 на Асеновград за 2022 г. На официална церемония отличия за своите постижения получиха най-добре представилите се спортни деятели. Призът „Спортист на годината“ тази година отиде при шахматиста Иван Чепаринов. Награда получи неговият баща и треньор Неделчо Чепаринов. Той благодари от името на гросмайстора на всички, които са го подкрепили и са му гласували доверие.

Иван Чепаринов е бронзов медалист от Европейското индивидуално първенство по шахмат за мъже в конкуренцията на 316 участници от 39 държави. Така той спечели квота за Световната купа, която ще се състои през 2023 г. Иван Чепаринов е златен медалист на „първа дъска“ в Турската супер лига, в Испанската първа дивизия и  шампионатите на Република Хърватска и Исландия.

Ето и какви отличия бяха връчени на официалната церемония в Асеновград:
1. Иван Чепаринов – шахмат;
2. Никол Харизанова – киокушинкай;
3. Мариан Балабанов – киокушинкай карате;
4. Катерина Бейчева – таекуон-до;
5. Тодор Чилингиров – кану-каяк;
6. Джейхан Идриз – карате киокушин;
7. Антоанета Стефанова – шахмат;
8. Татяна Каварджикова – кану-каяк;
9. Васил Чилингиров – кану-каяк.
10. Александра Иванова – карате киокушин;

„Спортист на годината – изборът на асеновградчани“ – Ферхад Рашидов (тенис на корт);
„Специална награда за спортно дълголетие“ – Димитър Касабов (кану-каяк);
„Треньор на годината“ – Димитър Илиев;
„Отбор на годината“ – ФК „Шипка Старс“, набор 2011 г.;
„Спортно събитие на годината“ – Международен ултрамаратон „Персенк Ултра 2022 г.“
„Футболист №1 на Асеновград“ – Тодор Тодоров;
„Най-перспективен млад състезател за 2022 г.“ – Александра Иванова.
Почетен плакет получи и кметът на общината д-р Христо Грудев. Наградата му бе поднесена от шампиона по борба Димитър Кумчев – Треньор и създател на СК „Димитър Кумчев“. Той връчи приза с признателност за всичко, което се прави за спорта и обновяването на спортната база в общината през последните 3 години.
С Плакет „Асеновград“ посмъртно бе удостоен Васил Чилингиров – легендарен асеновградски състезател и треньор по кану-каяк. През декември 2022 г. се навършиха 30 години от кончината му. Плакетът връчи на неговите съпруга и наследници кметът д-р Христо Грудев в израз на признателност за приноса му в развитието и популяризирането на спорта в Асеновград.
„Цялостен дългогодишен принос в областта на спорта в община Асеновград“ – Георги Златев, главен експерт в спортния отдел на общината.