Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова и Ангел Ленков бяха наградени за спортист и треньор номер 1 на годината на Българска Национална Федерация Карате. Церемонията се проведе в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски".

Така година Горанова спечели олимпийската титла в категория "кумите" до 55 кг и бронзов медал от световното първенство в Дубай.

"Щастлив съм лично аз и цялото ръководство от постигнатото. Това е най-резултатната година в историята на федерацията. Представянето на българските спортисти на олимпийските игри в Токио даде повод за радост, оптимизъм и гордост, но за нас постиженията на Ивет Горанова са най-ярък израз на несломим дух. Цялостното й представяне показа, че България може да ражда таланти, да ги отглежда и възпитава", каза президентът на централата Алексей Петров.

Той разкри, че федерацията е започнала инициатива, след консултации с централите в Германия, Испания, Италия и Полша, да се разреши изучаването на олимпийско карате в училищата.

Петров разкри още, че през 2025г. България ще се кандидатира да приеме Европейското първенство по карате за мъже и жени.

Ивет Горанова беше наградена от Алексей Петров.

На второ място остана Александра Стублева, която спечели сребърен медал в категория над 68 кг на Европейското първенство по олимпийско карате в Пореч (Хърватия). Тя не присъства на награждаването, а от нейно име отличието прие Петров.

"Александра има потенциала да спечели всички титли в света", каза той.

Васил Ривов се нареди на трето място, след като се класира седми на световното първенство в Дубай.

Ангел Ленков е треньор на годината. Отличени бяха още Роксана Атанасов и Франческо Пулео.

Алексей Петров им благодари специално и добави, че тримата ще продължат да работят с националния отбор и през следващите четири години.

Награди получиха още Кристина Свиленова и Владислав Вакарелов, който спечели бронзов медал от Европейското първенство за младежи.

В БНФКарате членуват 92 клуба.