Приходите в европейския клубен футбол са достигнали рекордните 29.5 милиарда евро. Това показва доклад на "Делойт" за сезон 2021/2022. Консултантската компания посочва, че причината е най-вече печалбата от продажба на билети и от комерсиални сделки.

Приходите са нараснали със 7%, като вече се връщат на нивата отпреди пандемията от коронавирус.

Петте големи първенства също поставят рекорд - 17.2 млрд. евро, като това е по-добро постижение от досегашния рекорд от 17 милиарда отпреди пандемията. Покачването е с 10% в сравнение с предишната година.

Начело по приходи от големите шампионати очаквано е английската Висша лига, където клубовете са отчели общо 5.5 млрд. паунда (6.4 млрд. евро) - с 12% повече от миналата година.

Испанската Ла Лига е с 3.3 млрд., германската Бундеслига - с 3.41. Италианската Серия А е с 2.35 млрд., но единствена от петте големи първенства отчита по-малко приходи в сравнение с година по-рано, като отстъплението е със 7%. Френската Лига 1 има покачване от 26%.

"Тези числа показват, че европейският футбол вече е излязъл от най-трудния период в историята си. След вдигането на ограниченията около COVID-19 се стигна до рекордни приходи от билети за мачове и рекламни договори", заяви Тим Бридж, който е част от отдела "Спорт и бизнес" на "Делойт".

Въпреки нарастващите приходи оперативните печалби са намалели с 1.8 млрд. евро заради увеличението на заплатите с 15%.

Клубовете ще трябва да коригират разходите си за заплати заради новите правила за устойчивост на УЕФА, според които те ще имат право да харчат не повече от 70% от приходите си за отборите си.