Български борец се качи на върха на световната ранглиста. Това е Биляна Дудова, която оглави класацията в категория до 59 кг, съобщава "Меридиан Мач". 

Причината за това е, че 24-годишната състезателка на Юнак Локомотив (Русе) разби всички свои конкурентки и спечели първа световна титла в своята кариера на шампионата на планетата за мъже и жени, провел се в Осло (Норвегия).

В резултат Дудова направи скок от 5-о до 1-во място в категорията си. Българката има общ сбор от 76 точки, а втора е индийката Сарита Сарита, която спечели бронз в Осло. Азиатката има 41 точки и се изкачва с две места спрямо предходното й класиране. Топ 3 допълва другата бронзова медалистка от световното - Шоовдор Баатаржав. Японката Акие Ханай, която загуби световната титла, именно от Дудова, се нарежда на 4-та позиция със сбор от 38 точки.

Биляна Дудова е и 4-кратна европейска шампионка в общо 3 различни категории - до 55, до 57 и до 59 кг. Тя има и два сребърни медала от големи шампионата - от световното в Будапеща 2018 при 57-килограмовите и от европейското в Рим 2020 в категория до 59 кг.