Мъжкият национален отбор по баскетбол научи съперниците си в първия етап на квалификациите за Световното първенство през 2023-а година, което ще се проведе в Индонезия, Филипините и Япония.

Момчетата на Росен Барчовски попаднаха в група "F", където тимът ще играе срещу Литва, Чехия и Босна и Херцеговина. 

Фаворит в групата е Литва, който е бронзов медалист от Мондиала през 2010, но тимът за първи път в историята си не успя да се класира за Олимпийските игри на отминалите игри в Токио. Чехите пък за първи път играха на Олимпиада, но отпаднаха след загуби от Франция и САЩ, но тимът се справи с Канада и Гърция. 

С Босна и Херцеговина България игра и в квалификациите за Европейското първенство 2022. Националите успяха да се класират за шампионата и за първи път от 10 години ще участват на Европейско следващото лято. 

Квалификационните прозорци за първия етап ще са три:

20 - 30 ноември 2021 г.
21 февруари - 1 март 2022 г.
27 юни - 5 юли 2022 г.

Всички групи:

Група “A” - Сърбия, Латвия, Белгия, Словакия
Група “B” - Гърция, Турция, Великобритания, Беларус
Група “C” - Словения, Хърватия, Финландия, Швеция
Група “D” - Германия, Полша, Израел, Естония
Група “Е” - Франция, Черна гора, Унгария, Португалия
Група “F” - Литва, Чехия, Босна и Херцеговина, БЪЛГАРИЯ
Група “G” - Испания, Украйна, Грузия, Северна Македония
Група “H” - Италия, Русия, Нидерландия, Исландия

Първите три отбора от всяка група ще продължат във втория етап, където ще попаднат в нова група с други три тима и ще играят по още шест мача само срещу тях. Резултатите от първия етап се запазват.

Следващите прозорци са в следния период: 22 - 30 август 2022 г., 7 - 15 ноември 2022 г. и 20 - 28 февруари 2023 г. Първите три отбора от всяка от четирите групи ще се класират за световното първенство през 2023 година.