Теодор Цветков от Русе, който постави рекорд на Гинес, преплувайки 10 километра с една ръка, се гмурна в ново предизвикателство. Популярният с благотворителните си каузи плувец този път е решен да постави нов световен рекорд със 72-часово плуване без прекъсване. Стартът беше даден в 17 часа вчера на езерото в Лесопарка "Липник".

Така с подкрепата на приятели и съмишленици започна плувният маратон на Теодор Цветков. Подготвял се е за него в продължение на четири месеца.

"Много трудни тренировки имаше, на ден по 5 часа бяха последните ми два месеца само плуване, моите рехабилитатори успяха да ме закрепят, защото имах малко проблеми, но най-важното е, че съм вече тук", заяви Теодор Цветков.

По време на продължителното плуване ще спира за по 10 секунди да приема храна.

"На всеки 30 минути ще приемам въглехидрати и електролити, които ще бъдат затопляни. Ще се храня на всеки 12 часа. Моето хранене е една шепа ориз и през останалото време ще приемам други-барчета", допълни Теодор Цветков.

Теодор се чувства подготвен и уверен, защото зад гърба си има и сериозен лекарски екип.

"Ние ще бъдем тук и ще го наблюдаваме, ще следим за евентуални проблеми, които са свързани с едно такова тежко натоварване и продължително. Основният проблем, който очакваме да имаме, това е хипотермията и другото е, че 72 часа той трябва да остане буден", добави д-р Христо Метев.

"Той мина функционални изследвания. С проф. Груев - известен наш спортен кардиолог, му беше направено натоварване, за да проверим дали наистина можем да го пуснем в това предизвикателство. От друга страна редица генетични изследвания му направихме по отношение на това да преценим най-правилно добавките, които да му даваме. Той е изключително дисциплиниран и аз му се възхищавам. Тео ще бъде първият, няма такова плуване", заяви д-р Силвия Паскалева, спортен лекар и диетолог.

Теодор Цветков посвещава този маратон на семейството си и на хората, които го подкрепят, но има и кауза.

"Да популяризираме чисто и мирно Черно море и да обединим всички нации да са едно цяло и да си помагат, за това най-вече го правим", каза още Теодор Цветков.

През май Теодор Цветков плува 24 часа в закрит басейн, а миналото лято завърши втори в ултра маратона в река Самара в подкрепа на световната кауза за справяне с глобалното затопляне. Следващата му цел е да преплува Черно море.