Томас Славик,обявен за един от най-елитните участници в дисциплината Mountain bike 4 cross (4x) отново стана първи.Той е за пръв път в България и обяви колко приятно е изненадан от първото си посещение в държавата.

На 22 и 23 август Пампорово се превърна в арена на зрелищна байк надпревара в една от най-атрактивните и интересни дисциплини - форкрос.Състезанието е част от 4X Pro Tour, който представлява световно първенство в дисциплината, а България е не просто една от избраните дестинации за провеждането на престижния форум, а беше избрана и за финалния кръг на турнира!Специално за предстоящото състезание организаторите от Велопарк Пампорово и Консепт Криейтив преправиха почти изцяло трасето за форкрос на парка, по което миналата година се проведе Европейския шампионат в дисциплината, за да може да бъде още по-сложно и интересно.

На състезанието пристигна елита на форкроса в световен мащаб, като с  присъствието си ни удостоиха  няколко световни шампиона и много популярни имена като Томас Славик, Скот Бюмонт, Крис Робъртс и много други.

Финалите започнаха в събота, 23-ти август точно в 15:00 часа, а награждаването на новите шампиони се проведе от 20:00 на плац  Студенец.

На пресконференцията  Скот Бюмонт, който освен състезател е и един от организаторите на 4X Pro Tour, наблегна на това, че трасето в Пампорово е най-дългото сред тазгодишните, с каране около 50 секунди. Той също така го похвали и заради планинския му като цяло облик и обясни, че през тази година са се опитали да избягат от BMX облика на трасетата и да ги разчупят с повече елементи като каменни секции, горски участъци - всичко това го има и в Пампорово.Томас  Славик  опрадели трасето като добро и разчупено.Той и основният му съперник бяха заложили на велосипеди с двойно окачване, докато останалите чуждестранни участници бяха с твърдаци.

Чешкият състезател  Томас Славик и световен шампион спечели не само последния кръг, но и крайното класиране в сериите 4X Pro Tour 2014, а французинът Кунтин Дербие   остана втори и в двете класации. Трети остана Феликс Бекман, а четвърти Бюмонт, с което бе повторено и подреждането от квалификацията вчера.

Елизабет Аромова