Водещият български алпиец Алберт Попов заяви, че е щастлив, че вторият манш от днешния слалом от Световната купа в Банско е бил отменен и не се е наложило да кара втори път.

Състезанието бе канселирано след преминаването на първите 31 от общо 70 състезатели заради лошите метеорологични условия, които затрудняваха всеки следващ в стартовата къщичка все повече. При спирането на състезанието Попов бе на 22-ро място с изоставане от 3.59 секунди спрямо лидера Клеман Ноел от Франция.

"Днес ситуацията беше много тежка. От части това можеше да бъде добре за мен, защото щях да карам отпред във втория манш и може би щях да имам шансове дори за победа след това, което се случи преди седмица в Шамони (бел. р. - когато спечели Даниел Юл, който бе 30-и след първия манш и тръгна първи във втория), но тогава победата не е толкова сладка. Не искам да бъда такъв победител. Яд ме е, че това се случи точно пред българската публика, но явно този сезон неделите са прокълнати. Позицията ми за втория манш не беше никак лоша. Както те ми взеха 3,5 секунди в първия манш, така и аз можеше да го направя във втория. Но този терен крие опасност от контузии. Още от втората врата карахме без никаква видимост. Караше се на сляпо. Трябва да сме радостни, че нямаше контузии", коментира Попов на импровизирана пресконференция след състезанието.

"На старта всичко се вижда, очилата ти са чисти, но след първата врата снегът полепва по тях и след това се кара на сляпо. Тогава е невъзможно да караш на сто процента. Не знаеш къде се намираш. Прогнозата за днес бе, че ще почне да вали между двата манша, но и сами видяхте, че започна по-рано. Няма какво да се лъжем, това не бяха условия за състезание. Пистата беше супер подготвена, вчера видяхме едно чудесно състезание, но когато паднат толкова температурите, заедно с водата, положението е много сложно. Видяхме, че всеки следващ завършва спрямо номера си. Нямаше мноог изненади днес", добави още българският скиор.

"Този сезон планирах да не излизам от топ 10. Интересното беше, че най не бях подготвен за първия старт, но това ми беше най-доброто класиране. Имах проблем с напасването със ските. В крайна сметка докато караме, ските са част от тялото и трябва да ти помагат, не да ти пречат", добави той.

"Публиката днес беше страхотна. След последния ръб започнах да ги чувам. Благодаря, че останаха, въпреки това ужасна време. Самият аз бях мокър до термо бельото и веднаха се прибраха да се преоблека. Благодаря на организаторите и на публиката, всички се справиха чудесно, просто не можем винаги да се борим с метеорологичните услловия", завърши Алберт Попов.

Отличен Алберт Попов в първия манш на слалома в Гургъл

Страхотен Одермат – спечели гигантския слалом в Банско