Баскетболният тим на Академик (Пловдив) е домакин от днес на квалификационен турнир за влизане в групите на ФИБА Къп. Пловдивчани играят срещу гръцкия Ираклис (Солун) в 19:00ч. в зала "Триадица" в полуфинална среща от турнира

Пловдивчани за първи път в историята ще участват в турнира ФИБА Къп. До момента Академик е участвал в официален международен турнир единствено в Балканската лига.

Четири тима ще вземат участие в турнира, който ще се проведе от днес до 1 октомври в зала "Триадица" в София. Заради рестрикции срещу коронавируса мачовете ще се играят без публика.

При победа срещу гръцкия тим момчетата на Йордан Янков ще срещнат победителя от другия мач между украинския Днипро и полския Трефъл Сопот, които играят от 16:00ч.

Финалът е на 1 октомври, а победителят ще се класира за групите на ФИБА Къп.

За Академик дебют ще направят новите попълнения – латвиецът Робертс Фрейманис, сърбинът Неманя Бешович и турчинът с български паспорт Ефе Юртлу.

През миналия сезон пловдивчани спечелиха за исторически първи път бронзовите медали в НБЛ, с което си осигури и квотата за европейските клубни турнири. Отборът игра за първи път и финал в Балканската лига.