Пловдивският разнороден спортен талант Делян Мишинков ще се изправи пред поредното предизвикателство и ще участва на трето поредно световно първенство по картинг. В момента той е единствения българин с подобно постижение. Делян ще кара в клас Джуниър във Валенсия на 11-13 юли във Валенсия. Пистата е чисто нова – уникален комплекс, построен през 2017 година. Състезанието е в три дни, предвидени са серии, в които ще се набират точки за суперфинал. Миналата година Дидо бе пилотът с най-много изпреварвания. Предните два пъти стигна суперфинала, но имаше малшанса да бъде блъснат.

Тази година в световната ранглиста Мишинков заема 35-о място от само 12 старта, в конкуренцията на 1252-ма пилоти в неговата възраст от цял свят. Миналата година той записа 9 победи, 2 втори и 1 трето място – в Пловдив и във Варна с международно участие. Лошото е, че Делян на практика няма конкуренция в Пловдив и България, тъй като връстниците му един по един се отказват. Това принуждава Дидо да се готви и да кара основно в морската ни столица.

На пистата Мишинков има общо около 4000 километра само от тренировки. Доминацията му започва  през 2017 година – с 4 победи от 6 старта. Тогава бе 198-ми в света. Сега Дидо безапелационно грабна единствената квота за България – с 9-те си победи и огромната разлика в точките с втория. Тъжното е, че Дидо живее буквално до пистата на Лаута, но няма конкуренция в неговата възраст. Другият проблем е, че на практика семейството на Дидо плаща цялата издръжка за тренировки, състезания и дори за участието на световното във Валенсия. Да не говорим за качеството на картовете, което при връстниците му е на далеч по-високо ниво. Или пък за броя на състезанията – по света има 130-140 в календара на децата в тази възраст, докато Делян е участвал само в 12 за миналия сезон. И няма нито треньор, нито отбор – само един гол ентусиазъм. Въпреки всички тези проблеми малчуганът е амбициран за пореден суперфинал и призово класиране. Още повече, че вече е натрупал достатъчно опит, умее да провежда отлично тактически състезанията си и проявява невероятна психическа устойчивост по време на стартовете. Неслучайно любимият му пилот е асът във Формула 1 Кими Райконен, известен с прозвището си „Ледения“ заради желязната си психика.

Припомняме, че Дидо се развива със стремглави темпове и в карате. Той се готви и тренира в Академик Команови при световния шампион Александър Команов и вече има куп титли и призови места от различни турнири при подрастващите.

13-годишен пловдивски талант е номер 1 на карате и картинг, стяга се за световно СНИМКИОсвен в двата спорта Делян Мишинков е отличник и в училище