Един пловдивски талант, който утре навършва 13 години, жъне победи в карате и е ненадминат и на картинг сред връстниците си. Делян Мишинков  успешно съчетава учението и тренировките и състезанията и в двата спорта, които му носят истинско удоволствие. Последният му триумф е първото място на силния турнир от националната купа по карате киокушин в Нови пазар – 12-ото издание на надпреварата „Ояма“. Там Делян спечели златото след убедителни битки при 14-годишните и успех на финала срещу Кристиян Иванов - представител на силната детска школа от Шумен, която е отборен шампион на страната.

Не съм гледал такъв мач при децата, какъвто направиха Дидо и противника му на финала в Нови пазар, коментира треньорът Сашо Команов. Всички в залата се събраха да гледат само тях. Делян победи със съдийско решение, а съперникът му се беше готвил специално за него, допълва той. Сега за Дидо предстои най-голямото изпитание до момента в карате – световното първенство за подрастващи, което ще бъде във Варна през декември.

Баща му го води в залата още като 4 годишен, когато започва да тренира в АСКК Тракия. Първоначално треньорите са скептични заради крехката му възраст, но още на първото занимание забелязват огромния му талант и успяват да го изградят като един от най-силните в страната при децата. От миналия август Делян вече е част от спортен клуб Ронин. С подготовката му се заема световният шампион Александър Команов, който успява да дошлифова дарбата на Дидо и да го превърне в номер 1 в страната в неговата възрастова група.

През лятото Делян тренираше в залата триразово, след започване на училище тренировките са намалели до едноразови, но с наближаването на световното ще станат двуразови. Момчето е национален титуляр в своята възраст в категория до 35 кг и в двете федерации на карате, редовен носител е на приза за най-техничен състезател, който се дава много трудно.

Успоредно с карате Делян тренира и картинг и там също жъне победа след победа. Вече е участвал на две световни първенства във Франция и в Италия и сега се класира и за трето. През този сезон от 12 състезания в България има 9 първи места, две втори и едно трето място. Номер 1 е в любителския клас за възрастта си в страната. Влечението му не е случайно – семейството живее точно до картинг писта Лаута и малчуганът още от малък изпитвал неистово влечение към малките колички. На картинга е вече 4-та година. Сега го канят и в по-високите професионални серии, но там разходите са по-големи и не са по силите на семейството.

Все пак карате ми е приоритет, с картинга си избивам стреса от бойния спорт, казва самият Делян. Разпуска с картинг в събота и неделя и както разпуска – така е най-добрият в България, допълва Сашо Команов. Дидо е седмокласник в Арменското училище и освен че е номер 1 в карате и картинг, може да се похвали и с отличен успех. Миналата учебна година завършил само с 3 петици – всичко останало – шестици. Самият треньор Сашо Команов също държи много на добрия успех в училище и може да санкционира състезател с лишаване от тренировка при лоша оценка. А това за Делян е най-тежкото наказание, защото той обожава тренировките.

Признава, че му идва тежичко – два спорта и училище, но засега се справя отлично и върши всичко с огромно желание. Карате много му върви, доставя му истинско удоволствие. Резултатите му говорят сами за себе си, казва Сашо Команов. На този спорт му казвам Малката казарма – той прави от децата мъже, сериозни, организирани и балансирани хора, допълва бащата Стоян Мишинков, който е бивш лекоатлет.