От 7 до 9 февруари 2020 г. Пловдив ще бъде домакин на мачовете от група „А" на Европейската зимна купа за девойки до 14 годишна възраст. Мачовете ще се играят в зала „Атаро Клима", а състезанието ще се проведе със съдействието „АТАРО Клима" ЕООД, Българска Федерация по Тенис и ТК „Пловдив 1981". България ще бъде представена в състав Йоана Константинова от Плевен и пловдивчанките Елизара Янева и Мария Рогачева. Общо 8 отбора вземат участие на състезанието в Пловдив. Освен нашите момичета на кортовете в зала „Атаро Клима" ще видим тимовете на Австрия, Унгария, Италия, Словения, Швеция, Турция и Украйна. Първите два отбора ще се класират за финалите в от 20-ти до 22- ри февруари в Чехия. В специално интервю за TrafficNews.bg капитанът на отбора и главен треньор на ТК „Пловдив 1981“ Георги Чочев, който е и директор на турнира, споделя очакванията си за надпреварата:

- Г-н Чочев, какво означава този турнир за родния тенис и в частност за Пловдив?

От над 25 години Пловдив не е бил домакин на подобна проява, а сега градът приема тези квалификации за втора поредна година за момичетата до 14 години. Миналата година проведохме състезанието на много високо ниво, благодарение на основния ни спонсор Атанас Рогачев и „Атаро Клима“. Желанието ни бе да го направим напълно професионално, за да покажем на децата какво ги очаква в професионалния тенис за в бъдеще. Получихме благодарствено писмо от Тенис Европа, в което ни свалиха шапки. Ако не се лъжа, друго такова писмо никой не е получавал. На практика това е най-голямото отборно състезание в тази възраст в Европа – нещо като Фед Къп при жените или Купа Дейвис при мъжете. Има и Лятна купа, която се провежда през летните месеци. Предвидили сме медали за всяко едно дете, което участва, както и плакети за всеки треньор. Все пак е чест и привилегия за тези девойки да бъдат сред най-добрите три състезателки на страните си. Малките не получават пари, но за мен е много важно да получават отношение, за да бъдат запазени за спорта.

- Какъв е регламентът на турнира?

8-те отбора са разпределени в схема, като има поставени  и непоставени отбори. Играе се на директна елиминация, но и отпадналите отбори играят за разпределението на по-задните места. Всъщност трябва да се спечелят два мача, за да се заеме едно от първите две места, осигуряващи място на финалите. Играят се два сингъла и мач на двойки – като във Фед Къп.

- Тази година турнирът по-силен ли е от миналата и какви са Вашите очаквания?

Миналата година спечели отбора на Румъния, който бе наистина много силен. Смятам, че сега тимовете са равностойни. Румънките ги няма, но първа поставена е Украйна с две състезателки сред първите 10 на Европа. От нашите Мария Рогачева е под номер 40, Йоана е номер 55 и Елизара е извън Топ 200 при 14-годишните в Европа. Миналата година се класирахме на пето място. Много ще е трудно, тъй като силите са изравнени. Крайната ни цел е да се класираме на финалите, надявам се да се справим. Искам да изразя специалната ми благодарност и на всички останали спонсори, които се включиха и помогнаха за организацията на това престижно състезание. В много добро партньорство работим и с Българската федерация по тенис, замислили сме и много проекти за в бъдеще.

- В дните преди турнира в залата на Атаро Клима се проведе съвместен лагер на най-добрите ни при подрастващите. Какво може да кажете за него?

Той бе организиран оп моя идея – събрахме на едно място всички отбори, на които им предстоят Зимни купи – момичета и момчета до 14 и момичета и момчетата до 16 години. Много рядко това се случва извън базата на Националния тенис център в София. В момента пловдивския детски тенис е пълен хегемон – от 12-те състезатели от изброените 4 национални отбора, 6 са от Пловдив. Тимът за момчета до 16 години е изцяло съставен от пловдивчани. В последните години градът ни наистина диктува модата в тениса при подрастващите.