Броени дни остават до началото на Евро 2024 и TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата.

Група В определено с право беше обявена за “групата на смъртта”, защото в нея попаднаха три от най-успешните в последните години отбори на големи футболни форуми, а именно - Италия, Испания и Хърватия, а в групата е и Албания, която е аутсайдер, но винаги може да обърка сметките на фаворитите. Италия е настоящият европейски шампион и ще защитава титлата си, а тимът стана и световен шампион през 2006г. Испания е два пъти европейски - 2008 и 2012 и веднъж Световен - 2014 в последните години, а Хърватия игра финал на Мондиала през 2018-та година и завърши на третото място на Мондиала в Катар през 2022-ра година. Група ще предложи доста интересни срещи, а ще видим и дали някои от трите фаворита няма да си тръгне още преди елиминациите.

Ето и пълната програма на група В:

15 юни 19:00ч. Испания - Хърватия Берлин

15 юни 22:00ч. Италия - Албания Дортмунд

19 юни 16:00ч. Хърватия - Албания Хамбург

20 юни 22:00ч. Испания - Италия Гелзенкирхен

24 юни 22:00ч. Албания - Испания Дюселдорф

24 юни 22:00ч. Хърватия - Италия Лайпциг

Италия

Италианците са актуалният шампион от миналото Европейско и ще защитават титлата си. Тимът обаче отново не успя да се класира за Мондиала през 2022-ра година и така за втори пореден отборът не се класира за Световно първенство, след като пропусна и шампионата през 2018-та година. Италия не впечатлява след спечелването на европейската титла, а в отбора има и голяма промяна в състава, а от шампионския състав са останали много малко от водещите футболисти. Плюс е назначаването на Лучано Спалети, който замени Роберто Манчини, който реши да продължи кариерата си като треньор на Саудитска Арабия. Спалети обаче вижда, че няма да му е никак лесно. Той направи и някои решения, които бяха неочаквани като остави извън състава футболисти като Мануел Локатели и Чиро Имобиле. Въпреки това италианците никога не трябва да бъдат подценявани дори и в момента да не се намират в най-добрата си форма.

Италианците се измъчиха сериозно и с класирането си за шампионата и до последния кръг от пресявките не се знаеше дали няма да играят бараж за класиране на Евро 2024, но успяха да станат втори с равни точки, но по-добри показатели от Украйна, която завърши на третото място. Групата беше спечелена от Англия с 6 точки преднина.

Лучано Спалети е един от най-популярните италиански треньори и донякъде логично италианците се спряха на него след изненадващото напускане на Роберто Манчини. Спалети е водил отбори като Зенит, Рома, Интер, Наполи, с който стана шампион за първи път от над 30 години. Освен Скудетото има завоювани Купи и Суперкупи в Италия и Русия, бил е шампион и в Русия. Спалети ще има трудната задача да повтори това, което направиха италианците през 2020-та година, но определено влизане в четворката сега ще се счита за успех.

Голямата звезда на италианците безспорно е Федерико Киеза, който обаче не изпрати един от най-добрите си сезони в Ювентус, но италианците се надяват да покаже най-доброто от себе си именно на Европейското.

Въпреки, че има почти нов отбор Спалети реши да го увеличи още повече и остави извън състава играчи като Мануел Локатели, Марко Верати и Чиро Имболе, които станаха европейски шампиони на миналото първенство. Заради скандал отпадна Франческо Ачерби, а заради наказание Сандро Тонали.

Най-добро класиране: Шампион 1968 и 2020

Състава на Италия за Евро 2024:

Вратари: Джанлуиджи Донарума (ПСЖ), Гилелмо Викарио (Тотнъм), Алекс Мерет (Наполи), Иван Проведел (Лацио)

Защитници: Джовани ди Лоренцо (Наполи), Федерико Димарко (Интер), Алесандро Бонджорно (Торино), Джанлука Манчини (Рома), Матио Дармиан (Интер), Рикардо Калафиори (Болоня), Раул Беланова (Торино), Алесандро Бастони (Интер), Андреа Камбиасо (Ювентус), Федерико Гати (Ювентус)

Халфове: Самуел Ричи (Торино), Давиде Фратези (Интер), Жоржиньо (Арсенал), Лоренцо Пелегрини (Рома), Браян Кристанте (Рома), Николо Фаджоли (Ювентус), Михаел Фолоруншо (Верона), Николо Барела (Интер)

Нападатели: Матео Ретеги (Дженоа), Джакомо Распадори (Наполи), Федерико Киеза (Ювентус), Рикардо Орсолини (Болоня), Матия Закани (Лацио), Стефан Ел Шарауи (Рома), Джанлука Скамака (Аталанта)

Испания

Минаха над 10 години от тоталната доминация над Испания, в която тимът спечели два пъти европейското и веднъж Световното - 2008, 2010, 2012. Въпреки това испанците продължават да бъдат сред най-постоянните отбори на големи футболни форуми. Тимът се провали на Мондиала в Катар, отпадайки от сензацията Мароко, но като цяло рядко прави подобни гафове на големи футболни форуми. Испанците дори са фаворит в най-тежката група на шампионата. Испания не е стигала на финал на голям форум от Евро 2012, но макар и като отбор, който не е считан сред фаворитите няма да изненада тимът да стигне до финал или поне до топ 4.

Испанците нямаха никакви проблеми в квалификационната си група, губейки само от Шотландия и записаха 7 успеха, а групата беше спечелена с 4 точки пред шотландците.

Испания определено е с най-непознатото име от големите фаворити за титлата. Начело на тима Луис де ла Фуенте, който от дълги години води различните юношески и младежки отбори на Испания, а от 2022-ра е начело на мъжкия национален отбор. Той направо и някои интересни избори, като остави извън състава футболисти, които направиха силен сезон, а върна ветерана Хесус Навас в отбора.

Трудно е да се каже кой точно е голямата звезда на Испания, но определено играчът на Манчестър Сити Родри се отличава. Той е безспорно най-постоянният играч на Сити и Испания и въпреки, че никога не е в светлините на прожекторите помага във всички фази на играта и не рядко вкарва и изключително решаващи голове.

Де ла Фуенте остави не малко хора извън състава за предстоящото Европейско, а на него няма да видим Педро Поро, Пау Торес, Марко Асенсио и Лукас Васкес, а Гави е с тежка контузия и също няма да пътува за Германия.

Най-добро класиране: Шампион 1964, 2008 и 2012

Състава на Испания за Евро 2024:

Вратари: Унай Симон (Атлетик Билбао), Давид Рая (Арсенал), Алекс Ремиро Реал (Сосиедад)

Защитници: Хесус Навас (Севиля), Дани Карвахал (Реал Мадрид), Аймерик Лапорт (Ал Насър), Начо (Реал Мадрид), Робин Ле Норманд (Реал Сосиедад), Пау Кубарси (Барселона), Марк Кукурея (Челси), Алекс Грималдо (Байер Леверкузен), Даниел Вивиан Атлетик (Билбао)

Халфове: Родри (Манчестър Сити), Фабиан Руис (ПСЖ), Микел Мерино (Реал Сосиедад), Маркос Йоренте (Атлетико Мадрид), Педри (Барселона), Мартин Зубименди (Реал Сосидеад), Алекс Баена (Виляреал), Алейш Гарсия (Жирона), Фермин Лопес (Барселона)

Нападатели: Алваро Мората (Атлетико Мадрид), Феран Торес (Барселона), Дани Олмо (РБ Лайпциг), Микел Орязабал (Реал Сосиедад), Нико Уилямс (Атлетик Билбао), Хоселу (Реал Мадрид), Ламин Ямал (Барселона), Айозе Перес (Бетис)

Хърватия

Хърватия е от отборите, които винаги е редовна на големи футболни форуми, но така и не успяваха от 1998г. да влязат в топ 4. Това обаче се промени първо на Мондиала през 2018-та тимът игра финал, а през 2022-та година завърши на третото място и спечели бронзовите медали. Отборът обаче вече беше напуснат от доста от опитните си звезди, които или прекратиха кариерите си или се отказаха от националния отбор. Въпреки това хърватите си остават отбор, който винаги може да направи изненада и въпреки тежката група няма да е изненадващо ако те завършат на едно от първите две места. Дали са способни на нови подвизи хърватите и дали най-накрая ще успеят да пробият и на Европейско, след трит влизания в топ 3 на Световни първенства, предстои да разберем.

Треньорът Златко Далич, който написа историята на хърватския футбол ще води отбора на четвърти голям форум. Той изведе Хърватия до финал на Мондиала през 2018-та година и до трето място през 2022-ра година. Далич пое тима през 2017-та година, а преди нямаше кой знае каква кариера, но определено ще остане завинаги в историята и каквото и да се случи на Европейското се очаква той да остане на поста поне до Мондиала през 2026-та година.

Ветеранът Лука Модрич е голямата звезда на хърватите, а за него това най-вероятно ще и последният голям футболен форум с Хърватия. Играчът на Реал Мадрид по всичко личи ще остане още един сезон при “кралете”.

Хърватия ще бъде с всичко най-добро на Евро 2024, но все пак можем да отбележим липсата на Борна Баришич, Дуйе Чалета-Цар и Йосип Брекало, които имаха важна роля в националния отбор в последните години, но сега останаха извън състава.

Най-добро класиране: Четвъртфинал Евро 1996

Състава на Хърватия за Евро 2024:

Вратари: Доминик Ливакович (Фенербахче), Недялко Лабрович (Риека), Ивица Ивушич (Пафос)

Защитници: Йосип Станишич (Байер Леверкузен), Марин Понгарчич (Лече), Йошко Гвардиол (Манчестър Сити), Мартин Ерлич (Сасуоло), Йосип Шутало (Аякс), Борна Соса (Аякс), Домагой Вида (АЕК), Йосип Юранович (Унион Берлин)

Халфове: Ловро Майер (Волфсбург), Матео Ковачич (Манчестър Сити), Лука Модрич (Реал Мадрид), Марсело Брожович (Ал Насър), Никола Влашич (Торино), Марио Пашалич (Аталанта), Лука Иванушец (Фейенорд), Лука Сушич (РБ Залцбург), Мартин Батурина (Динамо Загреб)

Нападатели: Андрей Крамарич (Хофенхайм), Иван Перишич (Хайдук Сплит), Анте Будмир (Осасуна), Бруно Петкович (Динамо Загреб), Парко Пяца (Риека), Марко Пашалич (Риека)

Албания

Албанците бяха един от отборите, които определено изненадващо са на Европейско. Това ще е второто им класиране за голям футболен форум след Евро 2016, където победиха Румъния и станаха трети, но не успяха да стигнат до елиминациите. Сега отборът спечели група с Полша и Чехия и определено класирането беше доста по-значимо, защото при първото класиране имаше служебна победа в Белград срещу Сърбия, която натежа доста. Сега обаче всичко беше постигнато по спортен път и за втори път в историята си албанците ще са на голям футболен форум. Тимът е в най-тежката група, но определено няма да бъде лесно на фаворитите срещу “орлите”.

Албания успя да спечели квалификационната си група с отбори като Полша и Чехия и принудиха поляците да играят бараж за класиране за Евро 2024. Албанците победиха двата тима у дома и записаха общо 15 точки, изпреварвайки по по-добри показатели Чехия и с 4 точки пред Полша.

Треньорът на Албания Силвиньо ще бъде единственият наставник на Европейското, който ще бъде извън Европа. Бразилецът направи не лоша кариера и игра за отбори като Арсенал, Барселона и Манчестър Сити, бил е още в Коринтианс и Селта. С Барса спечели и два пъти Шампионска лига. Той е водил Лион и Коринтианс, а от миналата година е начело на Албания и влезе в историята на албанския футбол.

Младият играч на Интер Кристиан Аслани е звездата на албанците, които притежават играчи от топ 5 първенствата и нямат нито един, който да играе в местното първенство.

Доста изненадващо извън състава останаха Сокол Чикалеши и Армандо Садику, които бяха част от отбора, който се класира и за Евро 2016 и бяха сред основните играчи на албанците последните години. Садику дори донесе историческа първа победа на албанците на Евро 2016-та година при успеха с 1:0 над Румъния. 

Най-добро класиране: Групова фаза 2016

Състава на Албания за Евро 2024:

Вратари: Етрит Бериша (Емполи), Томас Стракоша (Брентфорд), Елхан Кастрати (Читадела), Симон Симони (Айнтрахт Франкфурт) 

Защитници: Елсейд Хисай (Лацио), Берат Джимсити (Аталанта), Адриан Исмаили (Емполи), Арлинд Айети (Клуж), Мараш Кумбула (Сасуоло), Енеа Михай (Фамаликао), Насер Алижи (Волунтари), Иван Балиу (Райо Валекано), Марио Митай Локомотив (Москва)

Халфове: Амир Абраши (Грасхопърс), Юлбер Рамадани (Лече), Клаус Гжасула (Дармщад), Казим Лачи (Спарта Прага), Недим Байрями (Сасуоло), Кристиян Аслани (Интер), Ернест Мучи (Бешикташ), Медон Бериша (Лече)

Нападатели: Рей Манай (Сиваспор), Армандо Броя (Фулъм), Таулант Сефери (Банияс), Ясир Асани (Гванджоу), Мирлинд Даку (Рубин Казан), Арбер Ходжа (Динамо Загреб)

Заб. Евро 2020 се проведе през 2021-ра година, но остана в официалната статистика като Евро 2020!