Ботев (Пловдив) стигна до престижно равенство 2:2 срещу руския шампион Зенит във втората си контрола в Дубай. Получи се интересен и открит мач, а българският тим показа добра игра, особено през второто полувреме.

Двубоят се състоеше от две полувремена по 40 минути. Тодор Неделев откри резултата след точно изпълнена дузпа в 6-ата минута, но Артьом Дзюба успя да изравни в 31-ата. През второто полувреме Оздоев даде аванс на Зенит в 53-ата минута, но в края на мача Маркиньос също бе точен от бялата точка и оформи крайния резултат.

В заключителните минути на мача пък Супрайен влезе в словесен спор с Дзюба, което доведе до скандали на терена, но всичко приключи без инциденти.

В 5-та минута Неделев отправи удар, но той беше неточен.

Само секунди по-късно Ботев получи дузпа за игра с ръка в пеналта. Неделев застана зад топката и откри резултата - 1:0.

В 18-та минута удар на играч на Зенит беше спасен от Ханкич.

В 23-та минута Андрей Мостовой отправи точен удар, но Ханкич се намеси отново добре и изби.

В 31-та минута Зенит изравни, след като топката достигна до Дзюба, а той успа да изравни резултата - 1:1.

Второто полувреме започна с хубава контраатака на “канарчетата”. Току напредна добре с топка в крака и успя да изведе Брахими отляво. Новото попълнение стреля от малък ъгъл, но вратарят на Зенит спаси.

В 45-ата минута влезлият като резерва Александре Йерокин стреля от дистанция, но добрата намеса на Аргилашки, който замени Ханкич на вратата на Ботев, предотврати втори гол за “сините”.

В следващите минути Ботев пое инициативата и организира няколко хубави атаки. В 51-ата минута Неделев пробва късмета си от далечна дистанция, но крайно неточно. 2 минути по-късно опасно центриране на Ето’о бе насочено към Генев, който се размина на милиметри от топката.

Все пак Зенит бе отборът, който вкара следващия гол в мача. В 54-ата минута Йерокин напредна отдясно, центрира по земя и намери открилия се Оздойев. Той от своя страна стреля от точката за изпълнение на дузпа, но кълбото рикошира в играч на Ботев и това заблуди Аргилашки. Българският страж успя да спаси с една ръка, но топката отново попадна в Оздойев, който на празна врата довкара и направи резултата 2:1.

В 60-ата минута Кузаяев опита диагонален удари, който премина на сантиметри от страничния стълб. 3 минути по-късно Неделев стреля опасно от пряк свободен удар, но отново не успя да намери очертанията на вратата. 

В следващите минути пловдивският тим отново натисна своя съперник и успяваше да внесе напрежение в противниковата половина. Това обаче не даваше желания резултат, тъй като Ботев не успяваше да изравни. В 71-ата минута Владислав Саус стреля от воле от близка дистанция, но за щастие изпрати топката високо над Аргилашки.

В 72-ата минута Маркиньос стреля опасно, а 5 минути по-късно Току също стреля неточно.

Пресата на Ботев даде резултат в 78-ата минута, когато Реда Рабей отне топката от вратаря и го принуди да извърши нарушение в наказателното поле. Така българският тим получи правото да изпълни още един наказателен удар, като този път Маркиньос бе точен за 2:2.

След двубоя Ботев ще пътува обратно за България, а следващата контрола ще бъде на 29 януари - домакинство на Царско село. 

Ботев: Хидайет Ханкич, Виктор Генев, Самуел Супрайен, Джеймс Етоо, Реда Рабей, Дилан Мертенс, Емануел Току, Маркиньос, Мохамед Брахими, Тодор Неделев, Николай Минков

Зенит: Данийл Одойевский, Данил Круговой, Вилмар Барош, Данила Котулев, Дъглас Сантос, Магомед Оздойев, Кирил Кравтцов, Далер Кузаяев, Клаудиньо, Артем Дзюба, Андрей Мостовой