Страхотни битки на ринга и невероятни завръщания белязаха боксовата 2018 година. Нещата в тежката категория стават все по-интересни, за наша радост – с българско участие. Кубрат Пулев от няколко години е в големия бизнес, наречен професионален бокс, а интригите и зрелищните боеве превърнаха този спорт в един от най-конвертируемите в световен мащаб.

Кобрата се завърна подобаващо, след като отказа мача със световния шампион Антъни Джошуа поради контузия, насрочен за есента на 2017 година. Българският боксьор се възстанови успешно от разкъсания гръден мускул и отново се намеси в разпределянето на най-престижните титли в тежка категория. След година и половина отсъствие той демонстрира значително подобрена форма във всяко едно отношение и помете младока Хюи Фюри в двубоя в Арена Армеец на 27 октомври. Макар и в 12 рунда по точки, Пулев категорично победи съперника си, който минава за един от най-перспективните млади боксьори, считан от мнозина за бъдещ световен шампион. Преди този двубой Кубрат скъса отношенията си с промоутърската компания Зауерланд и мина под крилото на Епик Спортс Ентъртейнтмънт, ръководена от Ивайло Гоцев. Пловдивчанинът от 33 години живее в САЩ и от много време е в този бизнес, работейки с редица шампиони в тежка и по-леките категории.

Именно Гоцев бе в основата на организацията на зрелището в Арена Армеец, превърнало се в едно от най-знаковите спортни събития в България за годината. До него директно успя да се докосне и родният му Пловдив – с организираното посещение на Хюи Фюри под тепетата в дните преди мача.

Другото емблематично боксово събитие бе невероятното завръщане на братовчеда на Хюи – Тайсън Фюри. След като детронира Владимир Кличко през 2015 година, Циганския крал изпадна в дълбока депресия, отдаде се на алкохол и наркотици, титлата му бе отнета, мислеше и за самоубийство. Историята на Фюри в тези три години е достойна за холивудски сценарий, който спокойно може да конкурира знаменития Роки. Фюри се върна в залата, свали близо 50 килограма от теглото си, благодарение на жестока диета, и отново се качи на най-високото ниво в професионалния бокс в тежка категория. В таланта му никой не се е съмнявал, но малко хора предполагаха, че може да даде достоен отпор на шампиона на WBC Дионтей Уайлдър на 1 декември в Лос Анджелис.  Особено след двете му победи срещу непретенциозни съперници през годината.

Немислимото се случи. Според мнозина Фюри бе победителят от двубоя, който завърши без победител. Двубой, спечелил възхищението на фенове и анализатори, и превърнал се в истински апотеоз на качествения професионален бокс. А начинът, по който британецът успя да се изправи след втория нокдаун от Уайлдър разби на пух и прах всички физически закони. Затова реваншът между двамата е едно от най-очакваните събития за новата 2019 година.

Междувременно най-горещото име в световния бокс Антъни Джошуа защити класата си в дежурните два мача, които изигра за годината. Най-напред се окичи и с пояса на WBO, след като нанесе първа загуба на Джоузеф Паркър, след това нокаутира в седмия рунд руснакът Александър Поветкин, който му оказа яростна съпротива преди това и доказа, че силите в съвременния профибокс са изравнени както никога досега.

Разбира се имаше и други двубои, които оправдаха огромния интерес и показаха, че тежкият професионален бокс е едно от най-големите зрелища на световната спортна сцена. Като например победата с нокаут на Дилиън Уайт над Дерек Чисора в края на годината, превърнала британеца в основен претендент за съперник на Антъни Джошуа на запазената дата 13 април на Уембли. Интрига имаше и при по-леките, като ще се запомни победата на украинеца Александър Усик над британеца Тони Белю, короновала Усик като абсолютен световен шампион в полутежка категория. Планираното качване на украинеца при най-тежките също е едно от най-очакваните събития за 2019 година.

А тя се очертава да бъде още по-интересна. Особено след като Кобрата подписа договор с легендарния американски промоутър Боб Аръм и компанията му Топранк и ще стъпи осезателно на американския пазар. Разбира се, най-чаканото събитие е двубоят между Антъни Джошуа и Дионтей Уайлдър за титлата абсолютен световен шампион, но то едва ли ще се състои през 2019 година предвид трудните преговори между двете страни и очаквания реванш на Уайлдър с Тайсън Фюри. Победата на Кобрата срещу Хюи Фюри го превърна в официален претендент за пояса на Джошуа във версия IBF, но и този дълго чакан от България сблъсък вероятно ще се проведе през 2020 година. Що се отнася до Джошуа – съперниците му през новата година най-вероятно ще бъдат Дилиън Уайт и Джарел Милър. Според последните слухове – завръщане готви и Александър Поветкин.

А българските боксови фенове с нетърпение ще чакат следващите мачове на Кобрата, които вероятно ще се проведат в САЩ срещу силни съперници, както и поредната изява на брат му Тервел към върховете в полутежка категория. Вече стана ясно, че никак не е изключено следващият мач на Тервел да бъде в пловдивската зала Колодрума.

Уайлдър два пъти прати Тайсън Фюри в нокдаун, но според мнозина британецът е бил по-добрият боксьор

Антъни Джошуа доказа класата си срещу Поветкин

Дилиън Уайт победи Дерек Чисора в зрелищен двубой

Олександър Усик нокаутира Тони Белю и стана абсолютен шампион в полутежка категория