Къщите винаги са били най-предпочитаното място за живот и не случайно една от първите инвестиции на заможните пловдивски фамилии бе в края на 20 и началото на 21 век да се сдобият с такъв имот.

С времето къщите в Пловдив стават все по дефицитно удоволствие. Масово постройките в центъра на града бяха бутнати по време на социализма, а на тяхно мястото се появиха бетонни блокове, в които привилегия за закупуване на жилище имаха предишните собственици.

След завръщането на частната собственост, при навлизането на демократичния режим у нас и последващата приватизация, сред малкото останали къщенски квартали в града, мнозина се полакомиха да жертват старите наследствени имоти, за да издигнат кооперации. Така реститутите се сдобиваха не само с нови жилища, а и с огромни печалби от продажбата на апартаментите в излишък.

Намаляването на обективните възможности за закупуване на къща в града и гореописаните тенденции белязаха диря и върху близките села и местности край Пловдив. Заможните обърнаха поглед нататък, закупиха места и построиха хасиенди - така бяха създадени и т.н. "квартали на богатите" - Марково, Белащица, Остромила или както вече можем да наречем Холивудската Родопска яка.

Вакуумът, в който обаче са затворени наличните къщи в Пловдив, предполага високи цени на имотите по няколко причини. Основни оскъпяващи фактори са местоположението на къщенските квартали в града, видът на постройката, от гл.т. на големина и културна стойност, както и обзавеждането. Ето защо най-скъпите къщи се намират по върховете на тепетата в Пловдив, част от тях са включените в ансамбли и сгради паметници на културата.

Представяме ви Топ 5 на най-скъпите къщи на публичния пазар на имоти, разположени в центъра на Пловдив /до четириетажни сгради/:

1. Гръцкото училище на Джамбаз тепе.

Цена: 1 500 000 евро

Колкото и да е странно, първенството се държи от една забележителна, но незавършена сграда. Кацнала на сами скали на Трихълмието, къщата остава незавършена вече десетки години. Под нейния градеж се крие богата история на сгадите - през 19 век е била дом на известен майстор абаджия, но изгаря. Каменните ѝ основи остават, а върху тях се надстрояват още два етажа и започва да функционира като гръцко училище до 1906г.

Към днешна дата къщата е съсобственост на фамилията Братанови и на партийния функционер Георги Гергов. Бяха правени неколкократни опити за нейната продажба през последните години и в бизнес средите вървеше упорит слух, че се е намерил инвеститор, който смята да използва сградата за хотел, ала така и не се стигна до сделка. Днес къщата се търгува за 1,5 милиона евро или 1645 евро/кв.м., като агенция се е заела с продажбата ѝ.

Прекрасна панорама се разкрива от четирите етажа на къщата с общо РЗП от 912,50 кв.м. В двора има две допълнителни постройки - лятна кухня и тоалетен възел, а достъпът до него е с добра инфраструктура и с възможност за паркиране. Като предназначение, имотът се води сграда за обществени нужди и ресторант.

2. Къща до Партийния дом

Цена: 1 490 000 евро

Първата къща на ул. "Иван Вазов", непосредствено до бившия Партиен дом и сградата на Военния клуб, също търси нови купувачи. Имотът в съседство с площад "Централен" е на три етажа с общо РЗП от 774 кв.м., сутерен от 200 кв.м. и дворно място от 368 кв.м. . Къщата може да бъде ползвана както за дом, така и за бизнес площ. Къщата е подходяща за хотел, офис-център, офис на банка, езиков център, кантори и други. Цената ѝ е една от най-високите дори считано на квадратен метър - 1 490 000 евро или 1925 евро/кв.м.

3. Аристократичната къща на Вълко Шопов на Сахат тепе

Цена: 590 000 евро

Къщата, разположена на ъгъла на ул. "Божидар Здравков" от северната страна на Сахата тепе, е архитектурно-строителен паметник на културата. Величественото здание е проектирано и построено (1900) от швейцарския архитект Емануел Лупос, което го превръща в много рядка и знакова архитектурна находка. Днес шедьовърът се разпада и фасадата, оставена в автентичен вид, вече е загубила предишния си блясък.

Паметникът на културата е частна собственост, а според агенцията, разполагаща с ексклузивни права за продажба, въпреки външния упадък, къщата е изключително здрава и запазена в интериор. Домът, някога обитаван от кмета Вълко Шопов, днес се продава за близо 600 хиляди евро или 1156.86 евро/кв.м. Общо пространство от 510 кв.м. е възможно за обитаване в сутерена, двата етажа и високия таван, а в имота са включени помощна двуетажна къща и двор от 537 кв.м.

4. Къща в подножието на Бунарджика

Цена: 590 000 евро

Един нов, но сгушен в сянката на Альоша, имот заема челни позиции сред шикозните къщи в Пловдив. Еднофамилната къща е построена през 2013 в близост до аптека "Мальовица". На два етажа с обща площ от 395 кв.м. са разположени мебели в старинен стил, а цялостния интериор и обзавеждане на къщата са по дизайнерски проект.

Палатът разполага със самостоятелен вътрешен двор 100 кв.м., на партерно му ниво са ситуирани гараж 60 кв.м. за три коли, с автоматични врати и топла връзка към сградата, перално помещение, лятна кухня с градина и санитарен възел. На първи етаж е разположен огромен хол с трапезария и кухня, основната спалня с баня и санитарен възел към нея. Останалите четири спални са на 2-ри етаж, като към всяка от тях има баня и тоалетна. Цената включва обзавеждането и оборудването, което е от най-висок клас италиански марки. Затова вероятно и цената е 1494 евро на квадрат.

5. Нова къща в стар стил в Стария град

Цена: 550 000 евро

Последната къща, попълваща класацията на скъпи централни имоти, също е новопостроена и се разполага по склоновете на Трихълмието. Бидейки част от резервата "Старинен Пловдив", нейната архитектура е замислена като естествено предложение на ренесансовите къщи, "накацали" по тепетата. Сградата на четири нива, разгръщащи се на 490 кв.м., има прилежащ гараж и двор от 168 кв.м., както и издаден акт 15. Нейните потенциални купувачи могат да я използват както за фамилна къща, така и за всички обществени дейности - тя би могла да се превърне в арт галерия, в офис пространство или в къща за гости.

Атрактивното при имота е, че южната му фасадата граничи с Балабанова къща, а какво по-изкуствоведско съседство може да си пожелае човек? Да гледаш от прозореца си експозиционната къща обаче се оказва скъпо удоволствие на стойност 1122 евро за кв.м.