Сезонът официално е открит и пътуванията до Гърция вече започнаха. Ако се чудите къде са пловдивчани през почивните дни, отговорът може да е много прост – в южната ни съседка.

Мнозина се изнасят на двата най-любими курорта – Керамоти и остров Тасос. Автомобилите с регистрация „РВ” преобладават по улиците и паркингите, като дори смело може да се каже, че са повече от тези на съседите ни.

Плажовете са залети с българска реч, а на паркингите, под дебелите сенки на средиземноморските борове, колите на майните са добре строени, все едно са на родна земя. От някои заведения вечер може да се чуе „Големият кораб минааааава”. Не малко са домакините, които са чували за Пловдив или са го посещавали. 

Каква е ситуацията по хотелите? Още в края на април всяка свободна стая вече е заета. Добрата стара практика „на място все ще намерим къде да спим” е мираж, тъй като и най-отдалеченият хотел е претъпкан. Разбира се предимно с българи.

Фериботите стават все по-големи и пътуват доста по-често.

С наплива на туристи към Гърция се започва и кошмарът по границите. В средата на юни, в събота, колоната е била над 5 километра. Хората са чакали с часове на слънце и жега на пункта Маказа. И макар обещанието за отваряне на допълнително гише при нужда да бе спазено, колите едва са пъплели по склона към браздата.

Километрична опашка на Маказа, пловдивчани чакат с часове СНИМКИОсновният поток от пътуващи са румънци

Ако сте решили в последния момент да поемете към Гърция за уикенда до двата курорта, не рискувайте. Потърсете свободни места през туристическа агенция или интернет, защото средата на септември хотелите и къщите за гости са пълни. 

На 3 часа от Пловдив: Удивителният плаж на Керамоти привлича плажуващи СНИМКИПротивно на повечето гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с фин пясък